Store deler av de reisende inn i Norge kommer fra nabolandet Sverige.
Store deler av de reisende inn i Norge kommer fra nabolandet Sverige. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:40
Første uka etter at Utenriksdepartementet opphevet reiserådet ankom det litt over 96.000 personer uten koronapass til Norge.

Det viser tall P4-nyhetene har hentet fra innreiseregisteret til Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB). 

Alle som ikke er fullvaksinerte må ta en hurtigtest på grensen og registrere seg via et innreiseregistreringsskjema ved ankomst. De 96.000 er både nordmenn og utlendinger.

Dobbelt så mange
Det ble registrert i snitt 13.813 reisende hver dag, og dette er nesten en dobling fra uken før.

Over halvparten av de dem kom fra Sverige. Dette merkes på teststasjonen på Svinesund, forteller leder for teststasjonen, Jostein Stø: 

- Det har vært ei rimelig travel uke. Den starta med et smell forrige mandag, og det har vært full fart siden det. Vi har testet fire ganger så mange som vi har gjort i ukene før. 

På Svinesund testet de forrige uke 15.000 personer som skulle inn i Norge.På enkelte tidspunkt var køene såpass lange at de valgte å sende noen videre til andre lokale teststasjoner i området.

- Norske statsborgere med én vaksinedose har i noen tilfeller fått lov til å kjøre videre med oppfordring om at de må teste seg lokalt innen det neste døgnet, sier Stø.

Ønsker enda flere velkommen

Men på Nordby Shoppingcenter i Sverige ønsker de seg enda flere nordmenn over grensa for harryhandel. 

- Det har vært vesentlig bedre enn i fjor, for da var det ingen her. Men det kunne nok ha vært flere. Det er forbundet med litt heft og plunder å komme seg hjem til Norge igjen, og det har nok lagt en liten begrensning på besøkende, sier senterleder Ståle Løvheim. 

Han mener testingen av ikke-vaksinerte nordmenn som kun har vært innom på shopping, ikke burde være nødvendig. 

- Det er ikke noe poeng at en som har vært én time på et kjøpesenter 200 meter inne i Sverige skal teste seg, når inkubasjonstiden er på to til fem dager.

Løvheim håper det etterhvert vil bli andre løsninger, og står enn så lenge klar med åpne armer. 

- Vi hadde enorme besøkstall tilbake i 2019, og det skal nok noe til før vi er tilbake igjen der. 


Flere kanaler