SMITTEBÆRER: Vestnilfeber, som spres med mygg, kan i sjelnde tilfeller gi alvorlig hjernehinnebetennelse.
SMITTEBÆRER: Vestnilfeber, som spres med mygg, kan i sjelnde tilfeller gi alvorlig hjernehinnebetennelse. Foto: AP
Minst 39 personer har mistet livet etter å ha blitt smittet med vestnilfeber i Hellas, Serbia, Italia, Romania og Kosovo.

Det europeiske smittevernsenteret (ECDC) har i august rapportert om rekordhøye forekomster av sykdommen, som smitter via mygg.

Så langt i år er det totalt meldt om 571 tilfeller i Europa, i tillegg til 49 i Israel, skriver ECDC.

– Om man oppholder seg i områder der vestnilfeber er i sirkulasjon, er den eneste og beste måten å beskytte seg mot smitte å forebygge myggestikk. Blir man ikke stukket, blir man heller ikke smittet, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Siri Laura Feruglio, til ABC Nyheter.

Saken fortsetter under bildet
vestnilfeber
RØDT: Kartet fra Det europeiske smittevernsenteret viser hvilke områder og land som er hardt rammet av vestnilfeber. Foto: ECDC

Bør kontakte lege
Ifølge Folkehelseinstituttets hjemmesider kan vestnilfeber i sjeldne tilfeller gi alvorlig hjernehinnebetennelse, men de fleste som blir smittet blir ikke syke.

De skriver at folk som får symptomer etter at de har vært på reise i de aktuelle landene, bør kontakte lege. Symptomer kan være feber, hodepine, stiv nakke, generell følelse av å være syk, slapphet og utslett.

Folk bør også være obs på at tiden fra smitte til sykdom (inkubasjonstid) kan være opptil to uker.

Vestnilfeber var tidligere sjelden å finne i Europa, men de siste årene har det vært flere utbrudd i sør- og mellomeuropeiske land.


Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler