ADVARSEL: Kjell Moberg oppfordrer foreldre til å holde øye med barnas inntak av energidrikker.
ADVARSEL: Kjell Moberg oppfordrer foreldre til å holde øye med barnas inntak av energidrikker. Foto: NTB scanpix/Daniel Jonsson
Den svenske ambulansearbeideren Kjell Moberg (38) mener barn og unges inntak av energidrikker har nådd et alarmerende nivå.

– Det er blitt et stort problem. Barn skal ikke drikke sånt i det hele tatt, sier Moberg, som selv er far til en tenåring, til P4.

Moberg mener drikken er blitt en «hype», omtrent som da unge smugrøykte tidligere – og at mange drikker det som om det skulle vært brus.

Får helseproblemer
– Inntaket øker voldsomt. Jeg tror ikke alle foreldre vet at barna deres drikker disse energidrikkene, forteller han.

I sin jobb som sykepleier i ambulansetjenesten møter han stadig flere unge som har fått problemer etter for stort inntak.

– Energidrikkene inneholder mye koffein, og barn får raskt en stor dose. Drikker man nok, kan man få symptomer som at man føler seg dårlig, får søvnproblemer, samt svimmelhet og hodepine. Med dette følger det også en angst – det er ubehagelig når man ikke klarer å få ned pulsen om kvelden, forteller Kjell Moberg til Expressen.

Han er sterkt kritisk til at barn i 12-årsalderen og nedover får kjøpt energidrikker i svenske butikker. Moberg mener butikkene må bli strengere til å håndheve den anbefalte aldersgrensen på 15 år.

Gruppepress
– Jeg synes ikke man skal drikke dette i det hele tatt før man er voksen. Det er avhengighetsskapende, og du tåler stadig mer. Det er faren, at du drikker mer og mer.

Han har fått enorm respons etter at han først slo alarm i lokalvisen Allehanda.

– Veldig mange foreldre har gitt tilbakemeldinger om at de sliter med å få barna til å skjønne at de ikke skal drikke energidrikker. De opplever et veldig gruppepress, forteller Kjell Moberg til P4.

Saken fortsetter under bildet
student
OPPKVIKKER: Mange unge tyr til energidrikker når det nærmer seg eksamen. Foto: Shutterstock

Venner seg til koffein
Heller ikke i Norge finnes det noen absolutt aldersgrense for å få kjøpt energidrikker, men mange utsalgssteder opererer med selvpålagte grenser på mellom 14 og 18 år. 

Ifølge Folkehelseinstituttet får om lag 20 prosent av nordiske tenåringer i seg så mye koffein fra leskedrikker at de kan få symptomer som nervøsitet og anspenthet.

Dersom koffein inntas daglig over tid, får man fysisk toleranseutvikling. Dette betyr at kroppen venner seg til koffeinen og at man må drikke stadig mer for å få samme virkning som første gang men drakk koffeindrikken. Man kan også oppleve abstinensproblemer, som hodepine, hvis man brått slutter å drikke dette, opplyser helsemyndighetene.


– Unødvendig
Direktør i bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, har tidligere uttalt til P4 at det er en internasjonal trend at salget av energidrikker øker.

– Folk synes kanskje det gir en boost når man er ute og kjører om natta, jobber eller er på fest, sier Nome.

Han er klar på at dette ikke er tørstedrikke for barn.

– De får i seg sukker og koffein og energi de ikke trenger. For voksne som drikker på en ansvarlig måte, er det helt uproblematisk helsemessig.

LES OGSÅ: 7 grunner til at pene, smarte jenter ofte er single

Flere saker

Vinn 50.000,- til ditt idrettslag!
Vinn 50.000,- til ditt idrettslag! Tirsdag 19.05 2020
- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler