FAMILIETRØBBEL: Anette Abderazak reagerer på IKEAs retningslinjer for nye ansatte.
FAMILIETRØBBEL: Anette Abderazak reagerer på IKEAs retningslinjer for nye ansatte. Foto: Reuters/privat
Svenske Anette Abderazak (51) fikk en uventet telefon fra IKEA like før hun skulle møte opp på sitt andre jobbintervju hos møbelgiganten.

Det viste seg at hun ikke kunne få jobb hos IKEA likevel. Årsaken er at mannen hennes jobber i møbelkjedens restaurant - og IKEA ansetter ikke personer som er gift med noen som allerede jobber i varehuset.

– Det er en veldig rar policy, med tanke på at IKEA i utgangspunktet er en familiebedrift. Jeg mener alle må bli ansatt for de kvalifikasjonene og referansene man har - dette har jo ikke noe med mannen min å gjøre, sier Anette Abderazak til P4.

51-åringen ble veldig lei seg, og tok kontakt med IKEA Sverige for å få en forklaring.

– Jeg følte mer og mer på at dette ikke var akseptabelt. Jeg følte meg krenket - jeg hadde jo lagt ned så mye tid og energi på dette. Det er en slags diskriminering, forteller Abderazak til Expressen, som først omtalte saken.

IKEA Sverige forteller til avisen at selv om en medarbeider blir ansatt på en korttidskontrakt, er målet at personen skal bli igjen og vokse i foretaket - og at det derfor kan oppstå uheldige situasjoner hvis de to som er i familie må jobbe tett sammen.

– Kan oppstå vanskelige situasjoner
Også hos IKEA i Norge prøver man å unngå slike interessekonflikter.

– Det kan dreie seg om utfordringer med å overholde fireøynes-prinspippet, eller at det kan være vanskelige situasjoner mellom de som har en relasjon, eller at andre som jobber sammen med dem som har en relasjon skal skånes for å evt kjenne på at de ikke kan si i fra som vanlig eller at de blir nødt til å ta særlige hensyn, skriver Senior kommunikasjonsrådgiver hos IKEA Norge, Gudrun Kathle Lægrei, i en e-post til P4.

– Hvis vi vet om slike bånd før ansettelse, forsøker vi å unngå å havne i en slik situasjon.
 Oppstår slike ting underveis i et ansettelsesforhold, håndterer vi det da, skriver Lægreid.

IKEA Sverige har beklaget at de kalte henne inn til det andre intervjuet, ettersom de faktisk visste at hun var gift med en i konsernet.

Abderazak har derfor fått to matkuponger til restauranten der ektemannen jobber - som plaster på såret.

Flere kanaler