ANMELDER: Leder i Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson, leverer i dag en anmeldelse av Politiets utlendingsenhet, for hvordan de har håndert utsendingen av asylsøkerne i Finnmark.
ANMELDER: Leder i Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson, leverer i dag en anmeldelse av Politiets utlendingsenhet, for hvordan de har håndert utsendingen av asylsøkerne i Finnmark. Foto: Jon Schjerpen
00:00 | 00:40
De mener utsendelsene av asylsøkere til Russland kan være i strid med straffeloven, ved at Politiets utlendingsenhet (PU) har hensatt mennesker i hjelpeløs tilstand, og unnlatt å gi hjelp til personer i hjelpeløs tilstand.

Hjelpeløse
- Vi har informasjon fra de berørte asylsøkerne, om at de har blitt fortalt at de skal spise så mye de bare klarer, før de blir uttransportert. Og så blir de satt igjen alene i 30 minusgrader, uten tak over hodet, uten mat, i en helt hjelpeløs situasjon, sier leder i Sosialistisk ungdom (SU), Nicholas Wilkinson til P4 Nyhetene.

En helt grusom måte å behandle mennesker på i 2016, mener han.

- Vi har informasjon om at asylsøkere har sovet ute i sprengkulden i natt, uten mat.

Bekymringsverdig
Advokat Cecilia Dinardi bistår SU i saken. Spørsmålet er om håndteringen av asylsøkerne er i strid med loven.

- Det de vurderer er om PU kan sies å ha overtrådt straffelovens paragraf 288, jamfør 27, som går ut på hensettelse i hjelpeløs tilstand. Dette knyttes direkte opp til om asylbarn, deres foreldre, og andre enslige asylsøkere, har blitt behandlet på en måte som er uforsvarlig, sier Dinardi til P4 nyhetene.

Det må tas et forbehold om at det er opplysninger som må innhentes.

- Men det som per i dag foreligger, slik SU ser det, er svært bekymringsverdig, og noe som må bli sett på i henhold til straffelovens bestemmelser, sier advokaten.

Saken fortsetter under bildet.
I strid med loven?
ANMELDER: Sosialistisk ungdom anmelder Politiets utlendingsenhet for mulig brudd på straffeloven i forbindelse med utsendingen av asylsøkere i Finnmark. Foto: NTB scanpix

- Må skje raskt
Wilkinson håper politiet kan få på plass en skikkelig undersøkelse i saken.

- Det viktigste er at vi må få endret oppførselen. At vi er sikre på at ikke små barn settes igjen alene, uten mat og husly i 30 minusgrader. Det må på plass. Vi må slutte å behandle mennesker på denne måten, sier han.

Anmeldelsen vil formelt bli levert fredag kveld.

- Jeg håper det skjer noe her veldig raskt, sier SU-lederen til P4.

Flere saker

- Kan bli krise i eldreomsorgen - Det er en potensiell krise for eldreomsorgen at to av tre helsefagarbeidere jobber deltid. Onsdag 17.07 2019
Flere kanaler