0:00 | 0:39
Fagforbund er bekymret for barna til alle de som mister jobbene sine. I dag er det over 130.000 arbeidsledige i Norge.

- Vi har fått opplysninger fra Stavanger om at det er færre barn i barnehagene, forteller Rysst.

Flere sluttet i 2015
Tall P4 Nyhetene har fått fra Stavanger kommune viser at 553 barn sluttet i barnehagen i løpet av 2014. I 2015 var det 38 flere oppsigelser, og til sammen sluttet 591 barn i de ulike barnehagene i kommunen.

Disse tallene gjelder ikke de som har sagt opp plassen for å bytte barnehage, eller de som startet på skolen. Kommunen understreker overfor P4 Nyhetene at de ikke vet noe om årsaken til at barna har sluttet.

Men SAFE-leder Rysst sier at flere av tilfellene hun har hørt om har blitt begrunnet med dårlig råd.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Bekymret
SAFE-leder Hilde-Marit Rysst ber foreldre strekke seg langt for å slippe og ta barna ut av barnehagen. Foto: NTB scanpix


- Disse foreldrene sier de må si opp barnehageplassen for å spare penger, forteller Rysst.

Hun mener det gir grunn til bekymring.

- Vi vet hvor mye barnehagen betyr for barn, både når det gjelder sosial utvikling, læring, mestring og det å gjøre seg klar til skole, sier forbundslederen.

- Behold optimismen
Rysst mener man ikke innser hvilke konsekvenser dette kan gi.

- Dette er helt klart effekter som kan sette spor i et barnesinn, som igjen kan sitte i mange år.

Det er leder i organisasjonen Voksne for Barn, Randi Talseth, enig i. Hun ber foreldre som mister jobben om å tenke på spesielt en ting.

- Det aller viktigste man kan gjøre er å beholde optimismen og aktiviteten i hverdagen. Man må fortsette å være aktiv til tross for at man ikke er på jobb, sier Talseth-
Ber om åpenhet
Randi Talseth ber foreldre som blir arbeidsledige om å være åpne med barna for å skape minst mulig usikkerhet. Foto: NTB scanpix

I tillegg råder hun foreldre til å være åpne.

- Man må snakke om situasjonen som har oppstått og hvordan de sammen kan komme seg gjennom den perioden som venter, avslutter Talseth.


Flere kanaler