OMSTRIDT: Geert Wilders gjør det bra før valget i Nederland. Men det er vanskelig for den høyrenasjonalistiske opposisjonslederen å finne samarbeidspartnere.
OMSTRIDT: Geert Wilders gjør det bra før valget i Nederland. Men det er vanskelig for den høyrenasjonalistiske opposisjonslederen å finne samarbeidspartnere. Foto: Reuters
0:00 | 0:45
Morgensdagens valg i Nederland er helt avgjørende for Europas fremtid, sier nederlender og førstelektor ved Høgskolen i Østfold Ronald Nolet.

- Dramatisk
Landets høyrenasjonalistiske opposisjonsleder, Geert Wilders og hans parti, Frihetspartiet PVV, ligger an til å få en svært høy oppslutning og kan gi Europa nok et valg-sjokk etter britenes Brexit i sommer.

- Jeg tror vi kan vente oss en dramatisk økt opppslutning, sier Nolet til P4-nyhetene.

For å få flertall i det nederlandske parliamentet må man ha 76 plasser. De siste meningsmålingene viser at PVV ligger an til å få mellom 28 og 36 plasser.

Dominoeffekt
- Wilders vil neppe få noen reell innflytelse i regjeringen, sier Ronald Nolet.

Årsaken er at ingen av de andre partiene ønsker å samarbeide med Wilders' parti. Men en høy oppslutning vil allikevel være avgjørende for Europas fremtid, mener Nolet.

- En veldig økt oppslutning vil også kunne velte dominobrikke, Frankrike med Marine Le Pen. Det kan føre til store endringer og er veldig, veldig avgjørende for Europas fremtid, fastslår han.
Flere kanaler