OMSTRIDT: Geert Wilders gjør det bra før valget i Nederland. Men det er vanskelig for den høyrenasjonalistiske opposisjonslederen å finne samarbeidspartnere.
OMSTRIDT: Geert Wilders gjør det bra før valget i Nederland. Men det er vanskelig for den høyrenasjonalistiske opposisjonslederen å finne samarbeidspartnere. Foto: Reuters
0:00 | 0:45
Morgensdagens valg i Nederland er helt avgjørende for Europas fremtid, sier nederlender og førstelektor ved Høgskolen i Østfold Ronald Nolet.

- Dramatisk
Landets høyrenasjonalistiske opposisjonsleder, Geert Wilders og hans parti, Frihetspartiet PVV, ligger an til å få en svært høy oppslutning og kan gi Europa nok et valg-sjokk etter britenes Brexit i sommer.

- Jeg tror vi kan vente oss en dramatisk økt opppslutning, sier Nolet til P4-nyhetene.

For å få flertall i det nederlandske parliamentet må man ha 76 plasser. De siste meningsmålingene viser at PVV ligger an til å få mellom 28 og 36 plasser.

Dominoeffekt
- Wilders vil neppe få noen reell innflytelse i regjeringen, sier Ronald Nolet.

Årsaken er at ingen av de andre partiene ønsker å samarbeide med Wilders' parti. Men en høy oppslutning vil allikevel være avgjørende for Europas fremtid, mener Nolet.

- En veldig økt oppslutning vil også kunne velte dominobrikke, Frankrike med Marine Le Pen. Det kan føre til store endringer og er veldig, veldig avgjørende for Europas fremtid, fastslår han.