BANEHEIA: Viggo Kristiansen er dømt til forvaring for voldtekt og drap på to små jenter i Baneheia i Kristiansand.
BANEHEIA: Viggo Kristiansen er dømt til forvaring for voldtekt og drap på to små jenter i Baneheia i Kristiansand. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:50
Viggo Kristiansens begjæring om gjenopptakelse av Baneheia-saken tas ikke opp før neste år.

Det opplyser nå Gjenopptakelseskommisjonen overfor P4-nyhetene. 

Snart halvannet år siden begjæringen
39-åringen ble i 2002 dømt til forvaring i 21 år for voldtekt og drap på to små jenter i Baneheia i Kristiansand i mai 2000. 

Dette er sjette gang han søker om gjenopptakelse, en begjæring han sendte inn sommeren 2017. Dermed tar det minst halvannet år fra Kristiansen søkte til saken blir vurdert av Gjenopptakelseskommisjonen.

- Kristiansen er skuffet og frustrert, men fattet, sier hans advokat, Arvid Sjødin, til P4-nyhetene.
Nye prøvesvar
Saken har flere ganger blitt utsatt, og senest i mai ble det meldt at søknaden trolig ville bli behandlet nå i høst. 
- Det er veldig spesielt at kommisjonen ikke prioriterer saken, sier Sjødin.

I oktober kom resultatene av DNA-prøver fra åstedet. Dette materialet har blitt analysert i Sverige på bestilling fra Gjenopptakelseskommisjonen. Der ble det ikke funnet DNA fra Kristiansen. Sjødin sa da til P4-nyhetene at dette setter saken i et helt nytt lys fordi Agder lagmannsrett i 2002 mente man hadde DNA som kunne bevise at det var to personer på åstedet.

Etter disse prøvesvarene kom sa Gjenopptakelseskommisjonen at rapporten om funnene skulle sendes ut til partene og at dette kunne ta tid. Kommisjonen har sitt neste møte 14. og 15. november. Årets siste møte er 12. og 13. desember, men saken blir altså ikke tatt opp før i 2019.

"Gjennom vår saksbehandling må vi sørge for at alle parter får anledning til å uttale seg om gjenåpningsbegjæringen og eventuelt om materiale som kommisjonen har mottatt eller innhentet. I Baneheiasaken må vi innhente uttalelser både fra forsvareren, påtalemyndigheten og to bistandsadvokater. Denne kontradiksjonen tar nødvendigvis noe tid," sier leder i Gjenopptakelseskommisjonen, Siv Hallgren, i en e-post til P4-nyhetene.

Hallgren sier videre at DNA-rapporten fra Sverige er sendt til Den rettsmedisinske kommisjon og ble sendt til partene for uttalelse den 23. oktober. Fristen for å uttale seg er 14. januar 2019, men denne fristen kan bli utvidet, opplyser Hallgren.

Vil ikke ut før han er frikjent
P4 Nyhetene intervjuet Viggo Kristiansen i Ila fengsel for fire år siden. Da var han klar på at han ikke vil ut av fengsel før han er frikjent for drapene.

– Jeg føler det er en simpel vei å gå hvis jeg begjærer meg prøveløslatt, da godtar jeg dommen, sa Kristiansen den gangen til P4.

Senere har advokat Arvid Sjødin bekreftet at Kristiansen fortsatt står for denne uttalelsen.


Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Setter inn flere tiltak mot muslimhat Økt fokus på diskriminering av muslimer i skolen og registrering av hatkriminalitet hos politiet. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler