• 08.11.11
    - Var ikke ment for alle
    0 min
  • 15.11.11
    - Det er fortvilende
    1 min

Bare Maria Amelie og to andre har fått opphevet utvisningsvedtak og innvilget arbeidstillatelse fordi de er faglærte.

Det viser tall P4 har fått fra Utlendingsdirektoratet.

Justisdepartementet åpnet i slutten av mars for å gi utviste asylsøkere, som Maria Amelie, mulighet til å søke om arbeidsinnvandring.

 

- Som forventet

Generalsekretær i Norsk Asylsøker organisasjon, Ann-Magrit Austenå, mener det bekrefter det de så den gang.

 

- Vi er ikke overrasket, den forskriftsendringen som kom var bevisst gjort så smal som mulig, sier Austenå.

 

Maria Amelie-saken skapte en voldsom mediestorm. Dagen etter at endringene kom sa justisministeren at dette ikke var ment som særbehandling av Maria Amelie. Austenå mener endringene ikke ble gjort for å hjelpe de papirløse som befinner seg her til lands.

 

- Dette var en veldig vanskelig sak internt i regjeringen, SV var i opprør, men også i Senterpartiet og Arbeiderpartiet var det mange som mente dette var dypt urimelig og man måtte finne en løsning, sier Austenå. Hun mener det var situasjonen og ikke et ønske om en bred løsning for papirløse i Norge.

 

- Et mageplask for regjeringen

 

- Det må være flaut for regjeringen at det kun er tre personer som har fått opphevet utvisningsvedtak og innvilget arbeidstillatelse fordi de er faglærte, sier leder i Venstre Trine Skei Grande.

Skei Grande mener det er på tide at regjeringen innrømmer at dette ble en lov for en person.

 

- De må innrømme at Lex Amelie var et stort mageplask, det ble vi sa det ikke skulle bli nemlig en spesial lov for en person, sier Skei Grande.

 

Venstre mener blant annet at de ureturnerbare bør få jobbe og at de som ikke oppfyller asylkravene bør få tidlig beskjed om det, men at de kan søke om arbeidsinnvandring. Morten Johansen i FrP er enig med venstre at dette kun er en særlov, men vil heller at regjeringen gjør om endringen.

 

- Kanskje regjeringen bør ta til fornuft og reversere hele loven slik at det blir en rettferdighet rundt det, sier Johansen.

Flere kanaler