SKAL FÅ RASKERE HJELP: Fra 15. februar neste år innføres det egne pakkeforløp for barn og unge med spiseforstyrrelser i helsetjenesten.
SKAL FÅ RASKERE HJELP: Fra 15. februar neste år innføres det egne pakkeforløp for barn og unge med spiseforstyrrelser i helsetjenesten. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:59
Leder i Norsk forening for almennmedisin, Petter Brelin, har store forventninger til det nye pakkeforløpet.
 
– Jeg håper at vi får gitt de vi fanger opp bedre og raskere behandling og mer forutsigbarhet enn det de har fått til nå, sier Brelin til P4-nyhetene. 

Kortere ventetid
Det viktigste av alt er i følge Brelin at ventetiden skal bli kortere.  

– Denne pasientgruppen har ikke noe godt av å vente. For unge mennesker med alvorlige spiseforstyrrelser haster det mye å få hjelp, sier han. Artikkelen fortsetter under bildet
ano
VRANGFORESTILLINGER: 15. febryuar innføres det egne pakkerforløp for barn og unge med spiseforstyrrelser. Foto: Shutterstock

Ettersom spiseforstyrrelser er en mer sammensatt sykdom enn kreft, sier han de er usikre på om det nye pakkeforløpet vil få like stor suksess som de mener pakkeforløpet for kreft har hatt. 

– Det er ganske mye mer komplekst innenfor psykisk helsevern, men vi håper at vi i hvert fall får noen av de samme resultatene som vi har sett på kreftområdet, sier Brelin. 

Funker i teorien, men...
– Tanken om å standardisere ting og å gi et likt tilbud i hele landet, er jo god, sier rådgiver Anette Wingerei Stulen i Spiseforstyrrelsesforeningen (SPISFO). 

Hun er allikevel skeptisk til om det vil fungere like godt i praksis. 

–  Ettersom vi mangler så mye kompetanse på dette området rundt omkring i landet, så er jeg usikker på hvor nyttig et pakkeforløp er utenom å redusere ventetiden, sier hun. 

Brelin sier han forventer at sykehusene forbereder seg på at de må bruke mer ressurser på å heve kompetansen på dette området fremover. 

Flere kanaler