SITTER RIKTIG: Små barn skal sitte bakovervendt i bilsetet.
SITTER RIKTIG: Små barn skal sitte bakovervendt i bilsetet. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:42
63 prosent av norske barn mellom ett og tre år sitter nå bakovervendt i bil.

Det viser en undersøkelse gjort av Trygg Trafikk og forsikringsselskapet IF.

Best i øst og nord
Men foreldre i vestlandsfylkene Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane er dårligst til å sikre barna riktig i bilen. Her er det kun 53 prosent av barna som sitter bakovervendt.

- Her må vestlendingene gå litt i seg selv og sørge for at barna sitter bakovervendt, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen.

Foreldre i Oslo er best i klassen, der sitter 72 prosent bakovervendt. Også i Nordland, Troms og Finnmark sitter 71 prosent av barna slik, viser undersøkelsen.

Viktig med rett sikring
Trygg Trafikk viser til at få barn nå mister livet i trafikken. Organisasjonen mener riktige bilstoler der barn sitter bakovervendt til de er fire år gamle er mye av forklaringen på at dødstallene for barn i trafikken har gått ned de siste femti årene.

Småbarn skal sitte bakovervendt da hodene deres er store og tunge i forhold til nakkemuskulaturen. Dersom det skjer en ulykke og barna sitter vendt framover kan det få store konsekvenser.

- Hvis du er uheldig og kræsjer blir det et veldig stort trykk på kroppen, forklarer Årøen.

- Kan skyldes  uvitenhet
Trygg Trafikk sier at stadig flere forstår at bakovervendt sikring er best. Men det er store forskjeller på foreldre, mener Årøen.

- Noen tenker at hvis de kun skal en kjapp tur til barnehagen eller butikken så går det sikkert bra, andre er kjempeopptatt av riktig sikring mens andre igjen kanskje ikke vet hvordan de skal sikre riktig, sier Årøen.
Flere kanaler