Noen foreldre vil ha havremelk, andre soya. For enkelte barnehager har kravene blitt for mange.
Noen foreldre vil ha havremelk, andre soya. For enkelte barnehager har kravene blitt for mange. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:49
Stadig flere barn rammes av allergier, men mange foreldre mener også at barna har ulike allergier uten at dette er tilfelle. 

Flere og mer kompliserte krav gjør at flere barnehager tar affære. 

- Vi vet at noen barnehager vil ha dokumentert at barnet faktisk har allergi, slik at man ikke kjøper inn spesialmat fordi foreldrene for eksempel har en eller annen overbevisning om at barnet ikke skal utsettes for kumelk, men foretrekker havremelk, sier leder i Foreldreutvalget for barnehager, Marie Skinstad-Jansen, til P4-nyhetene.

Skal ikke være restaurant i barnehagene 
Lederen i foreldreutvalget mener enkelte foreldre stiller litt for høye krav til barnehagematen. 

- Det er veldig høye forventninger hos noen. Det er jo ikke en restaurant hvor det skal tilbys eksklusiv og veldig spennende mat. Maten skal først og fremst være sunn og næringsrik, sier Skinstad-Jansen.  

Hun stiller også spørsmål ved pengebruken til barnehager som etterlever alle krav. 

- Det er greit at barnehagene tar ekstrautgiftene på mat der det er nødvendig, men der det ikke er det så er det viktig at barnehagene bruker penger på andre ting som kommer barna til gode. Barnehagene med veldig høye kostpenger er også med på ekskludere en del barn, fordi foreldrene ikke har råd til å ha dem der.

Må ha attester
Norges Astma og Allergiforbund mener alle barnehager absolutt bør kreve legeattest dersom foreldre sier at barna har matallergier.

- Denne bør helst være fra en spesialist og inneholde detaljer om hvilke matvarer barnet reagerer på, hva slags reaksjoner det får og hvordan barnehager skal håndtere dette, sier ernæringsrådgiver i NAAF, Katharina Myhre Lund, til P4-nyhetene.

Attester på barn med alvorlig allergi kan også gjøre at barnehagen kan søke ekstra ressurser fra kommunen. Myhre sier foreldre som mistenker en allergi hos barnet bør oppsøke fastlegen og insistere på å bli testet og videresendt til spesialist.

- Men så er det mange som ikke blir hørt og som ender opp med å ta en blodprøve, en såkalt IgG-test, som de kjøper på nettet. Disse er ikke pålitelige og kan gi falske positive svar. Dermed risikerer man å sette barn på diett helt uten grunn og det skal man ikke gjøre med barn, sier Myhre.

Ernæringsrådgiveren mener også matkrav fra foreldre kan få konsekvenser for resten av barnehagen.

- Si at det er to-tre foreldre som sier at barnet deres ikke skal ha melk. Så kan det skape så mye ekstrajobb for barnehagen eller avdelingen at det enkleste er å kutte ut melken, og da settes hele barnehagen på diett. Da er det også en vanskelig situasjon og en risikerer at det er flere som ikke får i seg det de skal.

Flere kanaler