BEKYMRET:
Pårørende er bekymret for at deres kjære ikke blir godt nok ivaretatt.
BEKYMRET: Pårørende er bekymret for at deres kjære ikke blir godt nok ivaretatt. Foto: Shutterstock
0:00 | 1:05
I to måneder har sykehjem vært stengt for besøkende for å hindre koronasmitte. Korona-stengte sykehjem kan ha ført til at flere eldre har blitt sykere.

Pårørendealliansen er redd for at to måneder med besøksforbud har gjort pasienter underernært på både mat og sosial kontakt. 

- Stengingen gjør at sykehjemsbeboere går glipp av veldig mye som er positivt i deres liv, sier leder Anita Vatland.

Vanskelig for de pårørende
De har fått flere reaksjoner fra pårørende som syns dette er vanskelig. Stengte sykehjem har også gjort det nærmest umulig for pårørende å følge med på det som skjer.

-Det har man egentlig ikke mulighet til å finne ut av, sier Grete Letting. Hennes mann er dement og har ikke korttidsminne.

- Han sier at han har det bra, sier hun. Letting understreker likevel at hun ikke har grunn til å tro at han ikke blir i varetatt på sykehjemmet der han bor.

Før sykehjemmet ble stengt pleide hun å sette av en halv dag, der bare de var sammen. 

- Jeg var engstelig for at han skulle glemme meg, sier hun.

En del av turnusen
I tillegg til besøksforbud ved landets sykehjem, har vikarer blitt satt inn for ansatte i karantene og aktiviteter avlyst. 

- Nå skal dette erstattes av de som jobber der, og det vet vi er tøft fordi mange sykehjem allerede er underbemannet, sier Vatland.

Hun legger til at  mange pårørende nærmest er en del av turnusen. Flere bidrar med påkledning, stelling og mating.

Frykter mer underernæring
Underernæring blant eldre pasienter på sykehjem har lenge vært et problem. Helsedirektoratet har tidligere anslått at en tredjedel av eldre pasienter på sykehus eller i kommunale helse- og omsorgstjenester er underernært eller risikere det.

-  Vi er jo redde for at dette øker ytterligere eller at det ikke blir gjort nok med, når de nærmeste er stengt ute, sier Vatland.

 Sykehjem har nå åpent opp for litt besøk, og det er ventet en ny veileder 1. juni.Flere kanaler