Bankene er ikke like raske med å sette opp innskuddsrentene som de er med gjeldsrentene.
Bankene er ikke like raske med å sette opp innskuddsrentene som de er med gjeldsrentene. Foto: Shutterstock
Renteinntektene bankene sitter igjen med har aldri vært høyere.  Samtidig økes ofte utlånsrentene raskere enn innskuddsrentene. Det får Forbrukerrådet til å reagere.

- Det betyr jo at vi som kunder betaler mer enn det som er rimelig å betale, sier Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Rekordhøye inntekter
Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at bankenes totale netto renteinntekter var på 30,9 milliarder kroner i første kvartal i år. Det er en økning på 8,3 milliarder sammenlignet med samme periode i fjor. 

En av grunnene til den rekordhøye målingen kan være det vesentlig høyere rentenivået vi nå ser, mener SSB.

Forbrukerrådet peker på at det er mye enklere å flytte innskud til en annen bank enn boliglånet. 

- Når renteinntektene til bankene er så høye bør forbrukerne ta det som et startskudd til å ta kontakt med banken sin for å forhandle. Vil ikke banken komme med et tilbud så er det over 120 banker i Norge du kan vurdere å ta i bruk, påpeker Jensen.

- Marked med tilbud og etterspørsel
Informasjonsdirektør i Finans Norge, Tom Staavi, sier det er flere grunner til at endringen i innskudsrenta hos bankene henger etter.

- Varslingsfrist på utlånsrente, betydelig usikkerhet og frykt for store tap. Noen banker vil tilby bedre rente fordi de trenger mer innskud. Forbrukerne må utnytte konkurransen i markedet, avslutter Staavi.