0:00 | 0:40
- Norske kvinner bør i gjennomsnitt føde over to barn.

Det sier KrF-leder Knut Arild Hareide til P4 Nyhetene.

Færre barn per kvinne
Hareide er bekymret over at fødselsraten her til lands har falt de siste årene. 

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at norske kvinner i gjennomsnitt føder 1,71 barn. Det er sjette år på rad at fertilitetstallet falt.

- Det er et problem for samfunnet vårt å nå fødselsraten, sier Hareide.

- Må ha bedre tid til småbarn
KrF-lederen sier en av de viktigste sakene på partiets landsmøte i Trondheim i helgen blir å få på plass ordninger som gjør det mer attraktivt å føde.

- Skal vi greie å sikre befolkningen framover bør fødselsraten være på over to barn, sier partilederen.

Hareide, som selv er tobarnsfar, tror et moderne samfunn hvor tidsklemma styrer mye, kan være årsaken til at folk får færre barn nå enn tidligere.

- Jeg har selv dårlig samvittighet når jeg er på jobb, når jeg løper av gårde for å få levert barn i barnehagen og når jeg løper for å hente barna i barnehagen. Sånn tenker jeg det er for ganske mange og vi må få bedre ordninger for barnefamiliene, slik at det blir enklere å kombinere barn og jobb, sier Hareide.

Vil la folk jobbe 80 prosent
KrF foreslår blant annet å gjøre det enklere for småbarnsforeldre å få jobbe i redusert stilling og ønsker en lovfestet rett til 80 prosents stilling for denne gruppen. 

Partiet vil også utvide foreldrepermisjonen, gi mer penger i engangsstønad til nybakte foreldre uten jobb og gjeninnføre kontantstøtten for toåringer.Flere kanaler