HJALP FLYKTNINGER: Beboere på de greske øyene som tok i mot og hjalp båtflyktninger er nominert til Nobels fredspris.
HJALP FLYKTNINGER: Beboere på de greske øyene som tok i mot og hjalp båtflyktninger er nominert til Nobels fredspris. Foto: AFP
0:00 | 0:37
For innbyggerne på de greske øyene har en odds på omlag 2.25 hos flere av selskapene hvor du kan satse penger på hvem du tror vinner fredsprisen. Til sammenligning er oddsen på hele 1001 for at republikanernes presidentkandidat Donald Trump skal få den.

– Dette er svært hyggelig. Beboere på greske øyer har gjort svært mye med tanke på å hjelpe alle båtflyktningene som har kommet til Hellas, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen til P4 Nyhetene.

– Gjort mye mer enn forventet
Han har selv vært på besøk og sett arbeidet de har gjort frivillig.

– Det var lokalbefolkningen som stilte opp lenge før andre var på plass, og de stilte opp langt utover det som man kan forvente, fortsetter han.

Men dette er altså kun det som bettingselskapene mener er mest sannsynlig kommer til å bli annonsert av leder av nobelkomiteen Kaci Kullmann Five i dag.

Colombias president Juan Manuel Santos og FARC-geriljaens leder Timoleon Jimenez som tidligere dette året signerte en fredsavtale ligger på andreplass hos bettingselskapene. Konflikten mellom regjeringen og landets største geriljagruppe hadde da pågått siden 1964. Denne avtalen ble imidlertid brutt da innbyggerne i Colombia tidligere denne måneden stemte nei til avtalen i en folkeavstemning.

Norges Fredsråd: – Prisen bør deles mellom tre
Norges Fredsråd har imidlertid en annen oppfatning.

– Vi mener at de greske øyboerne ikke følger opp det som står i Nobels testamente. Nemlig at prisen skal gis til noen som har jobbet mest eller best for fred dette året, sier daglig leder i fredsrådet, Hedda Langemyr.

Fredsrådet har satt opp sin liste over de tre som de mener fortjener fredsprisen mest i år med tanke på kriteriene som står i testamentet.

– Vi mener det er tre personer som bør få prisen sammen. Edward Snowden, Arundhati Roy og Kathryn Bolkovac, sier hun.

– Alle disse kjemper på ulikt vis mot militarisme og maktovergrep. De fleste kjenner til Snowden. Når det gjelder Bolkovac så jobbet hun for FNs fredsbevarende styrker i Bosnia da hun avdekket og slo alarm om FN-personellets innblanding i menneskehandel og overgrep i landet, forteller Langemyr.

– Og i samme pris mener vi også at den indiske forfatteren Arundhati Roy burde være med. Hun er en av vår tids mest kraftigste kritikere av moderne militærmakt og atomvåpen og har lenge talt mot ideen om at krig kan føre til fred, avslutter hun.