Foto: Privat
Birgitte Viksund fra Bergen skulle bare sette på vippeforlengere for å pynte seg til sin egen 30-årsdag, da hun fikk kraftig allergisjokk.

Spedalsk
- Jeg ble akutt syk, og havnet på legevakten med ansiktet seende ut som en spedalsk, skriver Viksund på sin egen Facebook-side, i et innlegg som er delt over 11.000 ganger på under et døgn.

Ifølge henne, er det stoffet MI, som finnes i bl.a. vanlige hårprodukter, såpe og shampo, hun reagerte så kraftig på.

- Dette er et bakteriedrepende konserveringsmiddel som produsentene har begynt å bruke i større og større grad de siste årene, delvis pga at vi konsumentene har blitt skremt av medieoppslag rundt parabener, skriver hun i innlegget.

Forskere bekymret
Også forskere skal være bekymret over at det svært allergifremkallende stoffet har erstattet de utskjelte parabenene, skrev forskning.no nylig.

VG skrev i mars om MI, og viste til at en rekke nordmenn har fått plutselig kraftig allergi.

– MI tilhører en gruppe stoffer som er kjent for å være sterkt allergifremkallende. Dette er tidligere vist i dyrestudier. Slike sterke stoffer bør ikke brukes i noen produkter som skal påføres huden, sa Heidi Morka, seksjonsleder i kjemikalieavdelingen i Miljødirektoratet, til avisen den gang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Birgitte Face
Innlegget på Birgitte Viksunds Facebook-side er delt mer enn 11.000 ganger. Foto: Skjermdump


Reagerte på lim og maling
Viksund ble diagnostisert ved Haukeland universitetssykehus, og fikk beskjed om at hun trolig hadde reagert på limet på de falske øyevippene.

- Dette har trolig blitt forsterket av at jeg kort tid i forveien hadde vært med på å pusse opp et hus, og blitt utsatt for malingsdamp, sier hun til NRK.

30-åringen må resten av livet sjekke alle produkter for MI, for å unngå nye reaksjoner.

- Jeg kan i dag ikke oppholde meg i rom som har blitt malt før kanskje opptil et halvt år etter siste strøk. Hver gang jeg reagerer, hovner jeg opp, klør, svir og får en allergisk reaksjon som påvirker hele kroppen i form av smerter og verk.

- Aldri vært hysterisk
Hun forteller at det har sittet langt inne å publisere innlegget med bilder av seg selv, men at hun håper å være med på å tvinge frem forandringer.

- Jeg har aldri vært noe hysterisk i forhold til hva jeg omgir meg med, men innser at jeg nå har et ansvar å informere dere andre om hvor alvorlig dette er, sier Viksund.

Hun håper aller helst at stoffet blir helt fjernet, og at det så snart som mulig blir utarbeidet lister over trygge produkter uten MI.
Flere kanaler