PASS PÅ: Mange nordmenn lar seg lure av telefonsvindel fra utenlandske numre.
PASS PÅ: Mange nordmenn lar seg lure av telefonsvindel fra utenlandske numre. Foto: Shutterstock
Telenor advarer nå mot en utspekulert form for telefonsvindel.

Svindelen skjer ved at kunder blir oppringt fra et utenlandsk nummer, men før du rekker å ta telefonen, legger de på. Dermed er det mange som ringer tilbake – til et nummer med svært høye takster.

Metoden, som kalles «wangiri-anrop», har navnet sitt fra det japanske ordet wangiri, som betyr «ett ring og legg på».

«Svindlere bruker en datamaskin som kan ringe opp flere tusen numre i minuttet, og lar det ringe kun en gang før samtalen automatisk avbrytes. Dette gjør at mottakeren får et tapt anrop på telefonen sin.

Målet er å vekke nysgjerrighet og at offeret ringer tilbake for å finne ut av hvem som ringte. Det er da svindlerne tjener penger fordi nummeret som det ringes til er forskjellige typer teletorgnumre, med skyhøye takster», skriver Telenor på sine sider.


Saken fortsetter under bildet
telenor
SVINDEL: Dette er noen av de mange utenlandske telefonnumrene Telenor har blokkert de siste årene. Foto: Telenor

78.000 blokkeringer i forrige uke
Telenor har gjennom flere år aktivt bekjempet denne typen svindel, og de sperrer derfor slike utenlandske numre fortløpende. I 2015 og 2016 ble mer enn 3 millioner telefonnumre blokkert.

– Dette er en type kriminalitet som går i bølger. Vi hører om det gjennom hele året, men vi har hatt en topp de siste par ukene, sier informasjonssjef i Telenor, Caroline Lunde, til TV2.

Hun opplyser til kanalen at det bare i forrige uke ble sperret for 78.000 svindelanrop til norske telefoner. Mange av oppringningene kom fra Kazakhstan.

Har du ringt tilbake til et svindelnummer som er tilknyttet en teletorgløsning, beroliger Telenor med at du «bare» betaler den forhåndsdefinerte utenlandstaksten.

«Men det kan naturligvis fortsatt bli dyrt. Vårt råd er; ikke ring tilbake når ukjente utenlandske numre har ringt deg», er oppfordringen fra Telenor.

LES OGSÅ: Ringer det noen som sier «hører du meg?» – legg på med én gang!

Flere kanaler