SOMMER: Du bør være nøye med gaffel-hygienen når du griller, advarer Folkehelseinstituttet.
SOMMER: Du bør være nøye med gaffel-hygienen når du griller, advarer Folkehelseinstituttet. Foto: Shutterstock
Rekordmange nordmenn blir matforgiftet av E.coli i Norge.

I 2016 fikk 239 personer påvist den mest alvorlige smittes av varianten av E.coli, nemlig EHEC. Dette er en kraftig økning fra 2014, da 151 personer ble rammet. Tallet for 2015 var 221, opplyser Folkehelseinstituttet.

Fagfolk mener årsaken til rekordnoteringen blant annet er at denne typen infeksjoner har vært underdiagnostisert. Nye metoder ved laboratoriene gjør at langt flere prøver nå blir sjekket for E.coli enn tidligere.

Bruker samme gaffel
En stor andel av infeksjonene oppstår om sommeren, særlig i forbindelse med grilling, advarer Folkehelseinstituttet.

– Det er bra at mange nå vet at man ikke skal ha rått og grillet kjøtt på samme tallerken, men for mange glemmer seg ved at de bruker en gaffel når de legger på rått kjøtt på grillen, og så bruker den samme gaffelen når de tar de stekte kotelettene av. Da er plutselig kjøttet blitt reforurenset med bakteriene, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, til Dagbladet.

Hun understreker overfor avisen at E.coli-infeksjoner har varierende alvorlighetsgrad.

– Noen får kanskje ikke symptomer i det hele tatt, noen får ukomplisert diaré og andre kan få alvorlig massiv blodig diaré. I 10-15 prosent av tilfellene, særlig hos barn, eldre og immunsupprimerte, kan infeksjonen medføre nyresvikt. Dødeligheten hos barn er et sted mellom 5-10 prosent, opplyser Vold til Dagbladet.


gaffel
Foto: Shutterstock

Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler