Nordmenn bruker mindre på ferie i år. Mange skal bare være hjemme.
Nordmenn bruker mindre på ferie i år. Mange skal bare være hjemme. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:42
Norske husholdninger prioritere hardere hva de vil bruke penger på denne sommeren. Det viser forbrukerbarometeret for april, gjennomført av Ipsos AS for DNB. Totalt vil nordmenn svi av drøyt 44 millarder kroner på årets sommerferie.

I snitt er det over 14 prosent mindre enn i fjor. I snitt planlegger nordmenn å kutte sommerens feriekostnader med 2700 kroner i forhold til fjorårets tall. Ikke spesielt overraskende sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl;

-At vi skal bruke 14,5 prosent mindre på årets ferie overrasker meg ikke. Vi er inne i en usikker periode økonomisk som gjør at mange holder mer igjen på pengebruken sier Sandmæl til P4 Nyhetene.

Mange skal bare være hjemme

I følge undersøkelsen skal halvparten av oss tilbringe noe av ferien i Norge mens to av fem skal utenlands. Det er en betydelig økning i andelen som enten skal feriere «bare» i utlandet og i andelen som skal være hjemme i sommerferien. 1 av 5 skal ikke på ferie i det hele tatt, det er den høyeste andelen på ti år.

-Det er langt flere i år som sier de skal være hjemme, altså som verken skal dra på hytta eller dra på noen annen ferie. Vi er mer sparsommelige og prøver å spare mer på feriepengene våre, sier Sandmæl.

Her får du mest for pengene

Forbrukerøkonomen sier at dersom du skal ut å reise kan det være lurt å tenke på hvor du får mest for feriepengene, og at det kan være lurt og heller bruke litt mer på flybillett  til et "billig" land der det ikke behøver koste så mye å bo og spise;

-Typiske land hvor du får mer for pengene er Makedonia og østeuropeiske land som Polen og Bulgaria. Her er prisene 60 prosent lavere sammenlignet med Norge, forteller Sandmæl.

I tillegg anbefaler økonomen å ha en kostnadsramme for ferien som man kan følge med på underveis slik at man ikke bruker for mye penger.


Flere kanaler