STØDIG PÅ HÅNDA: Visedirektør for Sotheby's i Asia, Nicolas Chow, holder opp skålen som ble solgt for 300 millioner kroner.
STØDIG PÅ HÅNDA: Visedirektør for Sotheby's i Asia, Nicolas Chow, holder opp skålen som ble solgt for 300 millioner kroner. Foto: Reuters
En blågrønn skål ble tirsdag solgt for 28,3 millioner pund (ca 300 millioner kroner) ved en auksjon hos Sotheby's i Hong Kong.

Skålen, som måler 13 centimeter i diameter, er nesten 900 år gammel og skal ha blitt brukt til å vaske malepensler i det nordlige Song-dynastiet (960-1127) i Kina, skriver CNN.

20 minutter lang budkrig
Årsaken til den svimlende salgssummen er at ovnene som ble brukt til brenne denne typen keramikk bare var i drift i omtrent to tiår. Den aktuelle skålen er én av bare seks gjenstander fra denne tiden som har vært auksjonert bort etter 1940.

– I løpet av de siste 20 årene har vi opplevd stor pågang av kjøpere fra Kina. Det er kommet flere kjøpesterke interessenter på banen, og det er det som virkelig er med på å drive opp prisen i dag, forteller visedirektør for Sotheby's i Asia, Nicolas Chow, til Channel NewsAsia.

Skålen ble solgt til en anonym kjøper etter en 20 minutter lang budkrig.

Den forrige rekorden for kinesisk porselen ble satt i 2014, også dette i Hong Kong, da en 500 år gammel «kyllingkopp» ble solgt for ca 27 millioner pund (ca 287 millioner kroner).


chow
DYR: Den svært sjeldne skålen ble auksjonert bort på 20 minutter hos Sotheby's i Hong Kong. Foto: Reuters

Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Halvparten av ny smitte kommer fra utlandet Halvparten av de nye som blir smittet av koronaviruset i Norge, har blitt smittet i utlandet. Onsdag 29.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler