HELE FAMILIEN: Prins William, hertuginne Kate og barna George og Charlotte avbildet på flyplassen i Hamburg under et besøk i Tyskland i juli. Nylig ble det kjent at paret venter sitt tredje barn.
HELE FAMILIEN: Prins William, hertuginne Kate og barna George og Charlotte avbildet på flyplassen i Hamburg under et besøk i Tyskland i juli. Nylig ble det kjent at paret venter sitt tredje barn. Foto: AP
De fleste av oss pakker bort shortsen når høstluften ubønnhørlig feier bort siste resten av sommervarme.

Det gjelder imidlertid ikke for alle.

Er du barn, gutt, og tilfeldigvis tilhører den britiske kongefamilien – må du pent belage deg på å ha på deg shortsen utover vinteren. Ja, faktisk helt til neste sommer.


Spesiell tradisjon
Magasinet Harpers Bazaar skrev nylig om den noe underlige overklasse-tradisjonen som gjør at hertuginne Kate og prins Williams sønn, prins George (4), alltid har på seg shorts ved offisielle anledninger.

– At eldre gutter og menn skal gå i bukser, mens små gutter skal gå i shorts, er én av de tause klassemarkørene vi har i England, sier ekspert i etikette, William Hanson, til magasinet.

Saken fortsetter under bildet
skoledag
SKOLEGUTT: Prins George hadde nylig sin første skoledag i London. Prinsen ble fulgt til skolen av pappa, prins William, og var antrukket i en marineblå skoleuniform - som inkluderte shorts. Foto: Reuters

Forstadsaktig
Tradisjonen strekker seg helt tilbake til 1500-tallet, og blir altså fortsatt praktisert i det britiske kongehuset. På historiske bilder kan man også se at prins William og prins Harry alltid ble avbildet i shorts da de var barn på 80-tallet.

– Selv om tidene langsomt forandrer seg, oppfattes en gutt i bukser som middelklasse- eller forstadsaktig. Og ingen aristokrat eller kongelig med respekt for seg selv vil bli oppfattet som forstadsaktig. Heller ikke heruginnen av Cambridge (hertuginne Kate, journ. anm), sier Hanson.

Saken har vakt oppsikt også i England de siste dagene, og Daily Mail er blant avisene som har omtalt den sære skikken.


Saken fortsetter under bildet
charles diana
UT PÅ TUR: Prins Charles og prinsesse Diana på sykkeltur med sønnene William (t.h) og Harry i 1989. Foto: AP

8-åringer kan ha på bukser
Ifølge tradisjonen kan ikke småguttenes shortser gå lenger ned enn til knærne, men heldigvis for barna har de knestrømper som kan hjelpe til med å holde varmen en kald vinterdag.

Og trøsten for prins George får være at det «bare» er fire år til det er slutt på shorts-tvangen.

– Det vanlige er at guttene fra overklassen kan ta på seg bukser når de er omtrent åtte år gamle, forteller William Hanson til Harpers Bazaar.


jul
PRINS SHORTS: Som man kan se på bildet som er tatt 25. desember 2016, slapp ikke prins George unna shortsen i jula heller. Foto: AFP

Flere kanaler