BLÅ OG ROSA: Dette blir trolig et vanlig syn på norske jorder i sommer.
BLÅ OG ROSA: Dette blir trolig et vanlig syn på norske jorder i sommer. Foto: Felleskjøpet
Mange hevet øyenbrynene da de oppdaget at de tradisjonsrike «traktoreggene» var farget rosa i fjor sommer.

Bakgrunnen for at den hvite fargen ble byttet ut, var at Felleskjøpet ønsket å støtte kampen mot brystkreft. Ifølge Felleskjøpet var rundt 200.000 rundballer farget rosa – noe som bidro til 300.000 kroner til kreftforskning.

Ti kroner per rull
I år får de rosa «eggene» selskap av noen blå «brødre». Salg av disse skal gå til inntekt for forskning på prostatakreft.

– Etter fjorårets suksess var det liten tvil om at kampanjen måtte gjentas, og vi ønsket å legge til et nytt element. Valget falt på blå plast grunnet etterspørsel fra bønder samt positiv erfaring med tilsvarende kampanje i Sverige i 2016. Vi håper selvfølgelig å se det samme glødende engasjementet og støtte i år som i fjor, sier Jan Håvard Kingsrød, rundballegeneral i Felleskjøpet Agri, i en pressemelding.

De opplyser at ti kroner per solgte rull med plast vil gå til det gode formålet.

– Lite er så synlig i det offentlige rom som rundballer og vi setter enormt pris på den støtten og engasjementet norske bønder viser gjennom pengebidrag og bruk av private arealer som utstillingsvindu, sier Kingsrød.

Saken fortsetter under bildet
traktoregg
HVITE: Rundballer, eller «traktoregg», slik vi er vant til å se dem. Foto: NTB scanpix

Har reagert 
Ifølge Nationen har det imidlertid kommet reaksjoner fra Felleskjøpets egne medlemmer på at organisasjon tar til orde for blå rundballer i et valgår, da de frykter assosiasjoner med Høyre.

– Det er overhodet ingen politisk agenda bak valget om å selge blårundballeplast, og vi håper at ingen henger seg opp i fargen. Målet er kun å støtte et godt formål, og ingenting annet, sa kommunikasjonssjef i Felleskjøpet, Hanne Lauritzen, til Nationen (krever innlogging) i januar.

LES OGSÅ: Disse sexy bøndene tar nettet med storm!

Flere kanaler