GIR OG TAR: Mens NRK-lisensen øker, skal både sukkeravgiften på sjokolade og elavgiften reduseres neste år. Bilavgiftene skal ikke røres før i 2020, ifølge regjeringen.
GIR OG TAR: Mens NRK-lisensen øker, skal både sukkeravgiften på sjokolade og elavgiften reduseres neste år. Bilavgiftene skal ikke røres før i 2020, ifølge regjeringen. Foto: NTB scanpix
Mandag formiddag presenterte finansminister Siv Jensen det omfattende statsbudsjettet for 2019.

Budsjettet gir, ifølge regjeringen, en rekke skatte- og avgiftslettelser.

– Vi gir familier og bedrifter større økonomisk frihet ved å redusere skatter og avgifter. Slik blir det også mer attraktivt å skape arbeidsplasser og mer lønnsomt å jobbe, sier Siv Jensen.

Noe politikere ikke er fullt så glade i å snakke om, er at en rekke avgifter også øker. 

Vi har sett på hvordan det foreslåtte statsbudsjettet, som skal vedtas av Stortinget senere i høst, påvirker din lommebok:

* NRK-lisensen passerer for første gang 3000 kroner. Avgiften øker med 61 kroner, fra 2970,24 kroner til 3031,24 kroner, noe som er en økning på 2,9 prosent.

* Den omstridte sukkeravgiften endres når det gjelder sjokolade og godteri. Regjeringen setter ned et utvalg for å se nærmere på sukkeravgiften for brus og saft.

* Barnehage kan bli dyrere. Maksprisen for barnehageplass øker med 80 kroner per måned fra 1. januar, og med nye 50 kroner, til 3040 kroner, fra 1. august neste år.

* Drivstoffavgiften økes. For bensin økes den fra 5,17 til 5,25 kroner per liter. Diesel økes fra 3,75 til 3,81 kroner per liter. Også for biodiesel økes avgiften, fra 3,75 kroner til 3,81 kroner per liter. Øvrige bilavgifter skal stå i ro fram til 2020.

Saken fortsetter under bildet
bensin
ØKTE AVGIFTER: Bensinprisene har vært rekordhøye i Norge den siste tiden, og lite tyder på at drivstoffet blir billigere med det første. Foto: NTB scanpix

* Strømregningen skal bli lavere, når elavgiften reduseres for første gang på mange år, fra 16,58 til 15,58 øre per kWh. Ifølge Nettavisen betyr dette en avgiftslettelse på ca 190 kroner for en husholdning som bruker 20.000 kWh i året.

* Eiendomsskatten skal få lavere maksgrense. Regjeringen foreslår at kommunene bare kan ha en makssats på fem promille - ikke syv promille som i dag. Samtidig foreslår regjeringen at beregningsgrunnlaget for skatteutmålingen ikke kan overstige 70 prosent av markedsverdien på boliger.

* 350-kronersgrensen består. Regjeringen foreslår at fritaket for moms og avgifter for import av varer under 350 kroner forblir uendret.

Tobakk og alkohol blir dyrere. For 100 gram snus må du i 2019 ut med 107 kroner, mot 105 kroner i dag. Det er en økning på 1,9 prosent. For sigaretter og sigarer økes avgiften med 1,5 prosent, det vil si fra 259 til 263 kroner per 100 gram. Alkoholavgiften økes i tråd med prisveksten på 1,5 prosent. 

tobakk
DYRERE: Avgiftene på tobakk settes opp neste år, hvis regjeringen får det som den vil. Foto: NTB scanpix

Flere kanaler