EKSTREME PRISER: Strømprisen har vært skyhøy over lang tid. I vinter ble det betalt ut 5,7 milliarder kroner i strømstøtte. Illustrasjonsfoto.
EKSTREME PRISER: Strømprisen har vært skyhøy over lang tid. I vinter ble det betalt ut 5,7 milliarder kroner i strømstøtte. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:40
Strømstøtteordningen ble innført i desember for å hjelpe nordmenn med de svært høye strømprisene.

Og nå er fasiten for vintermånedene klar. Totalt er det betalt ut 5,7 milliarder kroner i desember, januar og februar, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til P4-nyhetene.

  • Desember: 2,36 milliarder kroner
  • Januar 2,05 milliarder kroner
  • Februar 1,33 milliarder kroner

Tallene for mars er ikke klare enda, men NVE har nå kommet med et estimat basert på tall som viser strømkundenes forbruk. Ifølge det estimatet vil det bli betalt ut tre milliarder kroner i støtte for mars.

Eller helt nøyaktig: Tre milliarder og 82 millioner kroner.

Det er i så fall mer enn en dobling av støtten i den siste vintermåneden.

Høyere priser, lavere forbruk
- Hovedårsaken til det er at kraftprisen har vært høyere enn i februar, sier fungerende seksjonsleder i NVE, Roar Amundsveen, til P4-nyhetene.

- Samtidig har forbruker falt noe i mars i forhold til februar. Og vi kan forvente at forbruket vil falle ytterligere utover våren, når det blir varmere i været.

Det vil trolig også bety lavere strømregninger for folk, og mindre i strømstøtte.

- Vi vet jo ikke hvordan prisene vil utvikle seg fremover, men når folk bruker mindre strøm vil jo også regningen kunne bli lavere, sier Amundsveen.

Forlenget ordning
Ifølge Energi Norge tjente staten 77,7 milliarder kroner på størm i fjor, mer enn dobbel så mye som i det uvanlig billige strømåret 2020 og 28 milliarder mer enn i det siste normalåret, 2019.

I begynnelsen av april ble regjeringspartiene og SV enige om å forlenge strømstøtten med ett år. Avtalen innebærer at kompensasjonen økes til 90 prosent for strømpriser over 70 øre per kilowattime i oktober, november og desember i år.

Tidligere har folk fått dekket 55 prosent over 70 øre i desember 2021, og 80 prosent i januar, februar og mars.

I tillegg til dette forlenges de midlertidige økningene i bostøtte ut juni i år, og økningen gjeninnføres for perioden november 2022 til januar 2023.

Hvordan strømprisen vil utvikle seg fremover er svært usikkert. Lite vann i magasinene og lite snø i fjellet i Sør-Norge kan gi høyere priser fremover, sa NVE nylig.
Flere kanaler