0:00 | 0:46
Det er kun rett før jul i 2019 og 2020 at folk har brukt mer penger enn forrige uke. Den totale kortbruken var 30 prosent over den samme uken i 2019 og vi dro kortet for nesten 22 milliarder kroner.

- Det er ganske spinnvilt, sier Direktør for Datatransformasjon i DNB, Ine Oftedahl, til P4-nyhetene.

Reise og uteliv
- Det er en sånn gjenåpningseufori som ingen ende vil ta. Nå kommer sommeren, vi skal endelig få lov til å kose oss med restaurant og uteliv, vi skal ut å reise. 

Sammenlignet med samme uke i 2019 brukte vi 40 prosent mer på restauranter og uteliv forrige uke, og forbruket har vært på tilnærmet like høyt nivå de siste fire ukene.

 Nordmenn bruker også mye mer på reise. De siste fire ukene er forbruket på dette 21 prosent over samme periode i 2019.

Fartsblinde
Det skjer samtidig som alt blir dyrere og renta skal videre opp, også etter Norges Banks doble renteheving torsdag. Og folk er bedt om å begynne å stramme inn.

- Jeg tror det er en sånn siste krampeaktig kortbruk før det kommer en litt tyngre økonomisk tid, sier Oftedahl.

- Det kan se ut som enkelte har blitt litt fartsblinde og vant til et veldig høyt forbruk av varer under pandemien. Da ble det kompensert av at vi nesten ikke brukte penger på tjenester. Nå bruker vi også penger på tjenester, og da blir vi litt som Ole Brumm - "Ja takk, begge deler". Det kan gå fint en periode, men det er ikke bærekraftig i lengden.

Hun sier alle ikke trenger å sette på nødbremsen samtidig, selv om renta skal opp.

- Men det er bekymringsverdig at kortbruken fortsetter å stige uke for uke, sier Oftedahl.