Marianne Lande Hallingskog (31) var døden nær etter overdreven vanndrikking.
Marianne Lande Hallingskog (31) var døden nær etter overdreven vanndrikking.
0:00 | 5:19
For Marianne Lande Hallingskog (31) ble familieselskapet første juledag 2012 et mareritt.

- Jeg drakk et par glass vin, og i et forsøk på å hindre at jeg skulle bli full, kompenserte jeg med vann. Etter hvert ble det veldig mye vann, forteller Marianne.

Hun begynte å klage over at hun var kvalm. Noe senere kastet hun opp og mistet bevisstheten.

- Jeg fikk voldsomme kramper, sier Marianne, som måtte hentes av ambulanse.

Advarer
Barnelege og postdoktor ved Universitetet i Agder, Marianne Skreden, skriver i en kronikk i Aftenposten at det er feil at vann i store mengder er sunt.

- I løpet av de 10-20 årene er det skapt et inntrykk av at vi trenger å drikke mye vann. Veldig mange av oss har trodd at det å drikke mye vann er sunt, forteller Skreden til P4.

Hun mener industrien, ved blant annet Ringnes, har vært med på å skape dette inntrykket.

- Ringnes blander sammen begrepene "vann" og "væske" når de skriver på hjemmesidene at et voksent gjennomsnittsmenneske trenger 2,5 liter vann om dagen, sier Skreden.

Tar selvkritikk

Kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard, sier de støtter seg på europeiske helsemyndigheter når de kommer med sine anbefalinger.

- Vårt inntrykk er at folk forstår at dette ikke handler om at man skal drikke 2,5 liter flaskevann hver dag. Men når vi nå har fått tilbakemelding på at dette kan misforstås, kommer vi til å bytte ut "vann" med "væske" på våre hjemmesider, sier Bruusgaard.

Han går ikke med på at de har et særlig ansvar for også å informere om skadevirkningene ved å drikke mye vann.

- Uansett hva man putter i munnen, så handler det om at man må gjøre det med sunn fornuft. Vann er tross alt det sunneste man kan få i seg, men også her dreier det seg om måtehold.

Unngikk varige mén

Marianne Lande Hallingskog lå i koma på intensivavdelingen i halvannet døgn etter vannforgiftningen. Hun har fått høre i ettertid at hun drakk ca seks liter vann i løpet av 3-4 timer.

- Jeg klarer nesten ikke å skjønne at jeg har drukket så mye vann på så kort tid, så jeg skjønner at noen kan reagere på det.

Ifølge legene på sykehuset var hun heldig som overlevde, og som unngikk varige mén.

- Man tenker ikke på at vann kan være farlig å drikke, og det er det jo heller ikke i moderate mengder. Men jeg var ikke klar over at det kunne gi alvorlige utfall som dette, sier Marianne til P4.

Flere saker

Marie Fredriksson er død Den svenske popsangeren Marie Fredrisson er død, 61 år gammel. Tirsdag 10.12 2019
Flere nordmenn ber om hjelp til julefeiringa Stadig flere nordmenn ber om hjelp til julefeiringa. Fredag 13.12 2019
Flere kanaler