DØD: Maria Ladenburger (19) ble brutalt voldtatt og drept på vei hjem fra en fest.
DØD: Maria Ladenburger (19) ble brutalt voldtatt og drept på vei hjem fra en fest. Foto: Privat
Drapet på 19 år gamle Maria Ladenburger har satt sinnene i kok i Tyskland. Fredag ble en 17 år gammel asylsøker fra Afghanistan pågrepet for drapet, og han har innrømmet å stå bak.

Den 19 år gamle medisinstudenten ble funnet død i elven Dreisam i Freiburg sør i landet 16. oktober, etter å ha vært på fest. 

Ladenburger, som er datteren til et høytstående medlem av EU-kommisjonen, skal ha forlatt en fest klokken 02.40, og syklet hjemover. På turen hjem ble hun overfalt, voldtatt og drept, har politiet opplyst.

De siste ukene har etterforskerne sett på overvåkningsbilder fra området, og de har undersøkt hårrester som ble funnet ved liket i elven. Det viser seg at DNA-prøver av håret matcher med gjerningsmannens DNA.

17-åringen, som ikke tidligere har vært kjent for politiet, skal ha bodd hos en familie i Freiburg som hadde åpnet hjemmet for ham. Han kom til landet i 2015, da også nær én million andre asylsøkere ankom Tyskland.

Kontroversiell uttalelse
Saken har skapt storm i landet som er kjent for å være blant Europas mest liberale når det gjelder asylpolitikk.

Lederen for politiets fagforbund i Tyskland, Rainer Wendt, har vært med på å sette fyr på debatten.

- Vi ville ikke hatt dette offeret, og mange andre, hvis landet vårt hadde vært bedre forberedt på farene som alltid følger med massiv innvandring, sier Wendt til Bild, gjengitt av Politiken.

Han har fått skarpt tilsvar på Twitter, av nestleder hos Sosialdemokratene, Ralf Stegner.

«Fagforeningssjef Wendts uttalelse er frastøtende politisk, og dummere enn det politiet burde tillate! En avskyelig forbrytelse i Freiburg fører på den måten til generell mistanke mot flyktninger. Det er uverdig for en rettsstat», skriver han.

Saken fortsetter under bildet
politiet
MYE OMTALT: Politiet informerte om pågripelsen av asylsøkeren (17) på en pressekonferanse lørdag. Foto: AP

- Har et stort ansvar
Forbundskansler Angela Merkel og hennes allierte skal ha advart det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland, AfD, mot å slå politisk mynt på hendelsen.

Likevel har AfD-leder Joerg Meuthen vært ute og sagt at Merkel og visekansler Sigmar Gabriel har «et stort ansvar» for drapet. 

- Folk bør ikke bruke denne saken til å generalisere alle migranter, men heller se det som et enkelttilfelle, sier ordfører i Freiburg, Dieter Salomon, ifølge Independent Journal Review.

Ifølge Los Angeles Times' Berlin-korrespondent, skal avisen Der Tagesspiel ha sett seg nødt til å sensurere 40% av reaksjonene i sitt kommentarfelt etter drapet. Dette er fire ganger så mange som vanlig.

Mange tyskere kommenterer pågripelsen av asylsøkeren med «Takk, fru Merkel» på sosiale medier.

Samtidig har allmennkringkasteren ARD fått kritikk for ikke å ha omtalt drapet. De begrunnet dette med at det var en «regional sak», noe som har fått kritikerne til å rase.


«Solstrålen vår»
Maria Ladenburger skal ha jobbet på et lokalt flyktningemottak på fritiden, skriver Telegraph.

Foreldrene hennes har skrevet et minneord i lokalavisen Frankfurter Allgemeine, hvor de blant annet skriver:

«I 19 år var Maria en solstråle i familien vår, og det kommer hun fortsatt til å være. Vi takker Gud for å ha gitt oss denne gaven, og for at hun fikk være barnet vårt. Vi er sikre på at hun nå er trygg med ham».


freiburg
MINNES: Blomster og hilsener er festet til et tre nær elven i Freiburg der Maria (19) ble funnet drept. Foto: AFP