Mange barn går en sommerferie i møte helt uten planer. Foreldre fortviler over dårlig råd.
Mange barn går en sommerferie i møte helt uten planer. Foreldre fortviler over dårlig råd. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:49
Denne sommeren har de en stor økning i antall barn som henvender seg til Frelsesarmeen for å ha noe å finne på i sommerferien.

Bare i hovedstaden hjelper de nesten 1000 barn. Dette er 400 flere enn i fjor. 

- I år er det ekstra stort press på foreldre til å levere i sommerferien - men mange har ikke råd, sier Irene Mathisen i Frelsesarmeen Oslo.

Ingen opplevelser å se fram til

Det er trange økonomiske tider for mange, med høye mat- bensin- og strømpriser. Samtidig har vi den første normale sommeren etter to år med pandemi, og barns forventninger er høye. 

Men dyre priser gjør at sommerferien må avlyses i mange familier. I både Oslo og resten av landets store byer tar Frelsesarmeen i sommer i mot flere barn enn tidligere, som ønsker være med på deres sommeraktiviteter. 

 - Det er mangel på opplevelser, forteller Mathisen. 

Fortvilte foreldre

Redd Barna ser samme tendens.

 - Vi er bekymret nå for at mange barn går inn i en lang sommerferie uten aktiviteter og opplevelser, sier Thale Skybak, seksjonsleder for Redd Barnas Norgesprogram. 

Redd Barna snakker med mange fortvilede foreldre, som ikke har råd til å ta med hele familien ut på tur.

De ber derfor foreldre ta litt vare på hverandre gjennom sommeren. 

- Her kan alle bidra. Med å ta med for eksempel nabojenta på stranden, eller låne bort den hytta vi har. Slik at andre får mulighet til å få en reise, og en ferieopplevelse, sier Skybak. 

Flere kanaler