DRIKKER OFTERE: 54 prosent av menn over 67 år drikker alkohol ukentlig.
DRIKKER OFTERE: 54 prosent av menn over 67 år drikker alkohol ukentlig. Foto: Shutterstock
Flere eldre menn drikker alkohol ofte.

54 prosent av alle menn mellom 67 og 79 år drikker alkohol en gang i uken eller oftere, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Det er en økning på 22 prosent fra i fjor, viser tallene.

Mer alkoholbruk blant menn enn kvinner
Mens 54 prosent av menn mellom 67 og 79 år drikker alkohol minst en gang i uka, er andelen kvinner som gjør dette 34 prosent. 

- Dette er en utvikling vi har sett over noe tid at den såkalte babyboomer-generasjonen tar med seg sine drikkevaner inn i alderdommen. En endrer kanskje ikke sine alkoholvaner slik deres foreldre gjorde, men tar de med seg inn i alderdommen, sier professor og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Jørgen Bramness.

Professoren tror flere forbinder alkohol med det gode liv. 

- Nordmenn over 67 år er ofte friske, aktive mennesker som liker å reise og nyte livet. Alkohol forbindes ofte med ferie og fritid og de har også anledning til å nyte alkohol flere ganger i uken.

Mindre blandevann i kroppen
Han påpeker også at jo eldre man blir, jo dårligere tåler en alkohol. Det å bli eldre gjør at mengden kroppsvæske reduseres. Dermed har vi mindre "blandevann" i kroppen og promillen blir dermed høyere hos en 60-åring som drikker alkohol sammenlignet med en 20-åring. Endringen starter allerede når man bikker 50 år.

Bramness sier han ikke vil rope varsko om disse tallene, men ber eldre tenke over alkoholforbruket sitt.

- Jeg tenker at eldre som har helseutfordringer bør drikke minst mulig alkohol. En kan også tenke over om noen av de helseutfordringene en har skyldes at man drikker alkohol, sier professoren.


Andelen som drikker alkohol en gang per uke eller oftere:

 

2019

2020

2021

2022

Begge kjønn 67-79 år

43

38

40

44

Menn

51

41

44

54

Kvinner

35

35

36

34

(Kilde: SSB)