REKORD: Det er stor etterspørsel etter elsykler.
REKORD: Det er stor etterspørsel etter elsykler. Foto: Shutterstock
0:00 | 1:04
Interessen for elsykler har aldri vært større enn nå. I år er det solgt 90.000 slike sykler, en økning på over 50 prosent sammenliknet med i fjor, viser tall P4-nyhetene har fått fra Norsk Sportsbransjeforening. 

- Det er fantastisk at det er så mange som kaster seg på elsykkel-bølgen, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg. 

Oslo kommune er en av kommunene som gir tilskudd til kjøp av elsykkel. Fristen for å søke støtte går ut i dag, og antall søknader bekrefter den store interessen.

- Vi har fått inn over 10.000 søknader på bare noen dager, sier Berg.

Flere grunner til salgsøkning
Administerende direktør Trond Evand Hansen i Norsk Sportsbransjeforening tror det er flere grunner til at salget har eksplodert, blant annet koronarestriksjoner.

- Sentrale og lokale myndigheter har anbefalt folk om å holde seg unna offentlig transport. Mange har brukt elsykkelen til å komme seg til og fra skole og jobb, sier Hansen. 

I tillegg har stengte grenser stoppet nordmenn fra å reise på utenlandsferie.  

- Mange nordmenn har ikke fått feriert og brukt penger på den type aktiviteter i år, og det har gjort at mange har fått frigjort midler til å kjøpe elsykler, sier han.

Bra for helsa
Helsedirektoratet er opptatt av at folk skal være i fysisk aktivitet og sykling en fin måte å være i aktivitet på, derfor blir den kraftige salgsøkningen godt mottatt hos dem.

- Dette er veldig bra. Hvis denne økningen syldes at enda flere sykler da gir det en bra folkehelsegevinst, sier divisjonsdirektør Linda Granlund.

Ber om nasjonal støtteordning
I hovedstaden kan du få 5000 kroner i tilskudd. Men det er ikke penger til alle, bare 1100 får i denne runden.

- Mitt håp er at regjeringen lar seg inspirere av Oslo og gjør ordningen nasjonal, slik som i Sverige, sier Berg.