KARIES: En av ti femåringer i Oslo har karies i mer enn fire tenner.
KARIES: En av ti femåringer i Oslo har karies i mer enn fire tenner. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:40
En av ti femåringer i Oslo har hull i tennene.

Det viser en fersk rapport fra Helsedirektoratet. 

Langt flere enn gjennomsnittet
10,3 prosent av femåringene i hovedstaden, som har vært hos tannlegen, har karies i mer enn fire tenner. Det er langt over landsgjennomsnittet som er 5,8 prosent.

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl sier til P4-nyhetene at det nok er flere grunner til dette. Blant annet at Oslo er en storby med veldig ulike levekår, noe som også påvirker tannhelsen. Og helsebyråden sier de tar dette på alvor.

- Vi har over lengre tid jobbet med tidlig innsats og forebygging. Særlig er samarbeidet med helsestasjoner viktig så vi tidlig kan fange opp barna som trenger ekstra oppmerksomhet, sier hun.

- Tannhelsen er bedre hos ungdommer
Oslo har blant annet jobbet med prosjektet "Puss fra første tann" i flere år. Gjennom dette lærer foreldre hvor viktig det er å pusse tennene på barna og unngå syreholdig drikke til barna. Og Tellevik Dahl sier dette hjelper.

- Når vi ser på situasjonen hos 16-åringene, så er tannhelsen i Oslo bedre enn landsgjennomsnittet, sier hun.

Bare ett fylke nådde målet
Helsemyndighetenes mål er at andelen skal være under 4 prosent. Tallene for 2017 viser at bare ett av landets fylker klarte det målet, Nordland med en andel på 3,9 prosent.

I rapporten står det:

"Det blir viktig å følge med på utviklingen for barn og unges tannhelse fremover, og sette inn nødvendige tiltak for å redusere kariesforekomsten der hvor denne vurderes å være for høy. Det bør også være et mål å redusere variasjonen mellom fylkene."

FYLKE

Andel femåringer med karies i mer enn fire tenner

Akershus

6,2 %

Aust-Agder

4,5 %

Buskerud

5,4 %

Finnmark

5,8 %

Hedmark

4,8 %

Hordaland

4,3 %

Møre og Romsdal

4,4 %

Nordland

3,9 %

Nord-Trøndelag

4,1 %

Oppland

4,7 %

Oslo

10,3 %

Rogaland

5,2 %

Sogn og Fjordane

5,1 %

Sør-Trøndelag

5,2 %

Telemark

6,9 %

Troms

6,5 %

Vest-Agder

6,8 %

Vestfold

6,6 %

Østfold

5,6 %Flere saker

Utga seg for å jobbe i barnevernet - dømt for overgrep En mann i slutten av 50-årene er i Ringerike tingrett dømt til fengsel i fire og et halvt år for overgrep mot ei 11 år gammel jente. Torsdag 05.12 2019
Flere kanaler