Én av ti sniker på kollektivtransporten i Oslo og Bergen. 

Det viser nye tall P4-Nyhetene har hentet fra Ruter og Skyss, som viser at 10% av passasjerer har et form for avvik på billetten. 

Nedgang fra i fjor

Øyvind Strømmen i Skyss forteller at dette er en nedgang fra andelen med ugyldig billett fra under pandemien.

- Da var tallene oppe i 33 prosent, så det var jo veldig høye tall.

I fjor høst rapporterte kollektivselskapene i Norges tre største byer til P4 at de tok flere som benyttet kollektivt uten billett. Grethe Opsal, kommunikasjonsdirektør i AtB, mente stengte dører foran på bussen og færre billettkontroller under pandemien kan ha gjort at flere har fått en slappere holdning til å betale for seg.

Strømmen forteller at de har økt kontrollvirksomheten fra høsten 2021 og har jobbet for å ha flere synlige kontrollører. I tillegg til holdningskampanjen mener han dette har bidratt til å få nivået tilnærmet det det var i 2019.

Ikke bekymret

Om man blir tatt for sniking i dag må man betale kr 1150,-, eller kr 950,- hvis man betaler på stedet. Pressekontakt i Ruter Øystein Dahl Johansen er ikke bekymret for at flere vil begynne å snike selv om prisene i samfunnet øker.

- Det er en vurdering folk får ta, sier Johansen.

- Men vi håper folk ser verdien av å betale for en tjeneste de bruker.

Øyvind Strømmen sier han ikke har merket noen tendens til at snikingen øker igjen, og påpeker at kollektivt ofte er billigere enn alternativene.

- Vi tror de høyere prisene snarere kan gjøre kollektivtransport mer attraktivt.
 
Flere kanaler