Buddha bowl.
Buddha bowl. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:56
33 prosent av befolkningen tar særlige hensyn når de spiser mat.

Det er en økning på sju prosentpoeng på fem år, viser en undersøkelse Norstat har gjort for Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Flere enn før
En tredjedel av befolkningen svarer ja på spørsmålet om de har noe som påvirker spisevanene. I dette ligger allergi, intoleranse, diett, sykdom, kuttet matvaregrupper og andre forhold.

- Det er veldig urovekkende med en så stor andel som har bekymringer knyttet til vanlig mat. Det er veldig beklagelig og potensielt helsemessig ugunstig, sier professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Birger Svihus til P4-nyhetene.

Det er flest kvinner som tar slike hensyn. 39 prosent av kvinnene og 28 prosent av mennene sier de har noe som påvirker matvanene sine. Blant unge kvinner, i alderen 18 til 29 år, gjelder dette hele 51 prosent.

- Her er det også mange som sier de kutter ut enkelte matvarer, som for eksempel melk. Det å kutte hele matvaregrupper kan være ganske utfordrende. Vi er opptatt av å si at vanlig mat er bra nok og at folk må senke skuldrene, sier direktør i Opplysningskontoret for meieriprodukter, Ida Berg Hauge.

- Mange snakker ned maten
Svihus mener de fleste av de bekymringene folk har til mat er uberettiget.

- Det er mindre grunn enn noen sinne til å være bekymret for vanlig mat, den er bedre og sunnere enn noen sinne. Det er komplisert nok å spise riktig og å spise passelige mengder og når en da har en rekke unødige bekymringer rundt det etiske rundt produksjonen, tilsetningsstoffer eller dyrevelferd for eksempel, da blir det bare enda vanskeligere, mener professoren.

Han tror årsaken til at stadig flere har bekymringer til vanlig, norsk mat er at det har vært et sterkt negativt fokus på mat.

- Det kan være alt fra klimaeffekt til allergier til feilinformasjon. Jeg vil bare oppfordre alle til å slutte snakke ned maten og heller snakke den opp, sier Svihus.

I tillegg mener han det er lett å bli lurt av selvoppnevnte kostholdseksperter.

- En viktig grunn til all den forvirringen er at det er så veldig mange der ute som har sterke meninger om hva som er lurt å spise eller ei, uten at de har den nødvendige kompetansen.

- Må tilpasse seg
Det at 33 prosent sier de tar særlige hensyn når de spiser påvirker også andre.

- Vi opplever jo kanskje alle sammen at når vi skal invitere folk hjem må vi ta spesielle hensyn til om vi har alle variantene av mat som gjestene skal ha, og slik var det ikke før, sier Berg Hauge.

Hun understreker at en må skille mellom dem som virkelig har utfordringer, som allergier eller sykdom og de som velger bort matvarer.

- De som har selvutnevnte intoleranser eller hva det er de må man snakke mer med. Før var det uhøflig å ikke spise det som blir tilbudt, men i dag er det slik at en må tilby spesielle ting og at folk blir mer interessante når de ikke spiser helt vanlig mat, sier Berg Hauge.

Flere kanaler