HAR FYLT OPP LAGERET: Norge har i overkant av 1,2 millioner vaksinedoser som ikke er brukt og som ikke er sendt ut til kommunene. Illustrasjonsfoto.
HAR FYLT OPP LAGERET: Norge har i overkant av 1,2 millioner vaksinedoser som ikke er brukt og som ikke er sendt ut til kommunene. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:45
Norge har per nå rundt 1,2 millioner doser med koronavaksine på lager sentralt. Det er vaksiner Norge har fått levert, men som det ikke har vært bruk for i kommunene foreløpig.

- Vi beholder vaksinene så lenge det er behov i Norge, og det finnes en mulighet for å donere doser vi ikke kommer til å bruke, sier assisterende direktør for koronavaksinasjonsprogrammet ved Folkehelseinstituttet, Jasper Littmann, til P4-nyhetene.

Kan lagres i ni måneder
Hvor stort behovet for vakisner vil bli avhenger av hvordan pandemien utvikler seg og hvilke anbefalinger som vil gjelde rundt flere doser. Akkurat nå er behovet lite. Forrige uke ble det satt i underkant av 12.000 doser.

- Disse vaksinene kan lagres i opp til ni måneder ved sentrallagring og de skal ikke kastes. Dosene med kortest holdbarhet sendes ut først, sier Littmann.

- Så er holdbarheten kortere når de er sendt ut til kommunene, men nå er det sånn at FHI bare sender ut vaksinedoser som kommunene har bestilt, for å unngå at det blir større lagre i kommunene.

Fjerde dose
Vaksiner vi ikke får satt i Norge blir donert bort til andre land. Norge har sendt doser til Armenia, Kosovo og Tunisia. I tillegg er vi en del av Covax-samarbeidet, som fordeler vaksiner rundt om i verden. 

Fortsatt får Norge vaksineleveranser månedlig, og de kan komme til nytte om vi etterhvert skulle få behov for en fjerde dose for å beskytte oss mot korona.

- Så lenge vaksinene er holdbare og det fortsatt er en virusvariant som sirkulerer, som vaksinene fungerer godt mot, så er det absolutt en mulighet. Det er ikke noe vi planlegger aktivt for akkurat nå, men vi har selvfølgelig beredskap i tilfelle det skulle skje noe uforventet, sier Littmann.

Norge har gjennom sikret månedlige leveranser av koronavaksiner gjennom 2022. 


Flere kanaler