Overvåking: Det har kommet apper til blant annet USA som gjør at privatpersoner i teorien ikke lenger er anonyme. Teknologirådet er bekymret for at det samme skal komme til Norge.
Overvåking: Det har kommet apper til blant annet USA som gjør at privatpersoner i teorien ikke lenger er anonyme. Teknologirådet er bekymret for at det samme skal komme til Norge. Foto: Shutterstock
  • 03.02.20
    Vil ha forbud mot ansiktsgjenkjenning
    1 min
  • 03.02.20
    Vil ha forbud mot ansiktsgjenkjenning
    1 min
– Teknologien for ansiktsgjenkjenning er i ferd med å bli bra og billig, og man kan skalere det opp slik det kan bli brukt til masseovervåking.

Det sier Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet.

Han er bekymret for utviklingen  man ser i andre land, og mener Norge nå må forberede seg på at problemstillingen blir aktuell her til lands også om kort tid.

– Ikke lenger anonym
Det er spesielt apper Tennøe er bekymret for.

I USA har det blitt utviklet apper som gjennom ansiktsgjenkjenning gjør at privatpersoner kan «scanne» og hente ut informasjon om hvem de vil.

Tennøe etterlyser et forbud mot tilsvarende apper i Norge.

– Man kan rett og slett sitte på bussen eller på t-banen og ta et bilde av noen, og så får man opp masse opplysninger, sier Tennøe og fortsetter:

– Det vil si at du kan ikke være anonym lenger. Det er et problem.

På vei mot overvåkingssamfunn
Tennøe sier positiv bruk av teknologien blant annet er verifisering - som å låse opp sin egen telefon eller å betale ved hjelp av ansiktsgjenkjenning.

– Men at det skal brukes i det offentlige rom til å identifisere oss, det tror jeg er veldig skummelt. Det er et godt stykke mot et overvåkingssamfunn, som jeg tror veldig få av oss ønsker.

Nå krever Tennøe at både politikere og Datatilsynet er på ballen.

– Dette kommer så fort at vi må ta debatten nå. Jeg tror debatten også blir løftet opp på EU-nivå allerede i år.
Flere kanaler