SMUGLER: 20 prosent sier de smugler Taxfree-varer.
SMUGLER: 20 prosent sier de smugler Taxfree-varer. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:51
Åtte av ti nordmenn sier de ikke smugler taxfree-vare,  viser en undersøkelse Sentio har gjort for P4 Nyhetene. Nye kvoteregler kan være en av grunnene.

- Det kan tyde på at det har en liten innvirkning, sier underdirektør Geir Høiseth i toll- og avgiftsdirektoratet. Han forteller at antall forenklede forelegg har gått noe ned de siste årene.

Saken fortsetter under bildet.

Gardermoen
LOVLYDIGE: Åtte av ti sier de ikke smugler taxfree-varer, viser en undersøkelse Sentio har gjort for P4 Nyhetene. Foto: NTB scanpix

Sørlendinger smugler mest
Det er de eldste og de yngste som er mest lovlydig. Hele 80 prosent av de mellom 18 og 29 år og de mellom 56 og 80 år, svarer nei på spørsmålet om de smugler taxfree-varer.

Totalt sier 20 prosent av de spurte at de smugler taxfree-varer etter utenlandsreiser - flere menn enn kvinner sier at de smugler. I Agder og Rogaland svarer flest folk at de smugler, tett etterfulgt av folk på Sør-Østlandet.

Det er de som oppgir at de stemmer på Venstre eller Høyre som smugler mest, her svarer nærmere en av fire at de smugler. Mens blant SV-velgere er det kun 8 prosent som sier det samme.

- Man risikerer å få en bot som er gradvis opptrappet i forhold til den mengden man har med for mye. Har man med altfor mye så blir man anmeldt til politiet, sier Høiseth.

Fortsetter kontroller
Selv om få nordmenn smugler mer alkohol og tobakk enn de har lov til, har ikke Tollvesenet tenkt å slutte med kontroller.

- Det kan vi slettes ikke. Vi må fortsatt ha en viss kontroll rettet mot kvotereglene og vanlig reisende, sier han.
Flere kanaler