I HARDT VÆR: Facebook er nok en gang i hardt vær etter at nye dokumenter viser at det sosiale nettverket kan ha delt langt mer informasjon enn tidligere kjent.
I HARDT VÆR: Facebook er nok en gang i hardt vær etter at nye dokumenter viser at det sosiale nettverket kan ha delt langt mer informasjon enn tidligere kjent. Foto: Reuters
Ifølge interne dokumenter som New York Times har fått tak i, har både Netflix og Spotify kunnet lese meldinger som er skrevet i Messenger. 

I tillegg har handelsnettstedet Amazon kunnet få tak i brukernavn og kontaktinformasjon gjennom dine Facebook-venner - og søkemotoren Bing har sett hvem vennene dine er. 

De nye avsløringene viser at Facebook dermed kan ha delt langt mer informasjon enn det brukerne har godkjent.

Umulig å vite hva som deles
Når du oppretter en bruker på Facebook, godtar du at firmaet kan bruke mye av informasjonen de samler opp om deg. Mye av denne informasjonen blir brukt til å skreddersy annonser som kan rettes inn mot deg.

Dette kan gi deg en bedre brukeropplevelse, men baksiden er at du ikke har fullstendig oversikt over hvem du deler all informasjonen med. I tillegg er det umulig å vite hvilken informasjon du faktisk deler.

Det var NRK som først omtalte saken i Norge.

– Imperiet er i ferd med å rakne
– Tilliten til Facebook kunne ikke vært mer tynnslitt enn den er nå. 

Det sier teknologiekspert i CoxIT, Magnus Brøyn. Han mener det er oppsiktsvekkende hvis beskyldningene mot Facebook stemmer.

– Det føyer seg inn i rekken av saker som har gjort at vi ikke har spesielt stor tillit til Facebook, hverken når det gjelder hvordan de forvalter personvern, men også når det gjelder hvorvidt vi kan stole på det de faktisk sier.

For Facebook har gjentatte ganger de siste årene tilbakevist at det er en kobling mellom informasjon vi deler på Messenger og livet vi lever på det sosiale nettstedet og annonsørene de har.

Brøyn mener summen av alle skandalene rundt Facebook den siste tiden gjør at de nå er i store problemer.

– Imperiet til Mark Zuckerberg er i ferd med å rakne. Det er det som dessverre kanskje er utfordringen til Facebook nå, at de ikke klarer å rydde opp i egne rekker i hvordan de håndterer dine og mine data.
Flere kanaler