Foto: EPA/Scanpix

Norske barn fikk i snitt 20 kilo leker i fjor, noe som er 23 prosent - eller nesten 4 kilo - mer enn året før.

Årsaken er blant annet at leketøy har blitt billigere samtidig som kjøpekraften har økt.

 

Mye vil ha mer

- Jeg har mange leker, men jeg vil ha enda flere, sier Veronica på fem år, som er med farmor Karin Arbon i lekebutikken.

 

Selv om det ikke er jul enda er farmor raus og spanderer et sett med hus og små plastfigurer på barnebarnet.

 

Og rause med gaver er det mange som er.

 

Analysen Framtiden i våre hender har gjort viser at vi i fjor kjøpte 15.600 tonn med leker - 3.000 tonn mer enn året før.

 

-  Kjøpekraften økte i fjor og "Kina-effekten" har gjort at leker har blitt billigere, sier Arild Hermstad fra Framtiden i våre hender som har regnet ut tallene.

 

- Leker på tross av krise

Selv om finanskrisen har preget alle medier i høst har ikke lekebutikken på Glassmagasinet, som vi besøker, merket noen nedgang - tvert imot satte butikken omsetningsrekord i november.

 

- Det viser at finanskrisen foreløpig ikke har slått inn på dette feltet. Og dessverre er det slik at systemet og politikerne ønsker stadig vekst. Det har verken miljøet eller barna godt av, sier Hermstad.


Og finanskrisen betyr ikke at det blir færre gaver under treet hos farmor Karin, men hun innrømmer at det kan bli i meste laget.


- Det blir for mye styr. De bare river opp pakke etter pakke. Men det er jo også veldig hyggelig med gaver, avslutter Karin Arbon.

Flere kanaler