TESTER: Alko-testing med alkometer.
TESTER: Alko-testing med alkometer. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:37
Åtte av ti ganger der politiet mistenker promillekjøring og ber folk blåse så har de rett.

Det er en klar forbedring fra for ti år tilbake, da antallet var sju av ti, viser en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet.

Over 0,2 i promille
I 2017 tok politiet 1870 utåndingsprøver. 1472 av dem, eller 78,72 prosent, var positive, altså fikk utslag på over 0,2 i promille. I 2007 var det 73 prosent av prøvene som var positive.

- Utviklingen skyldes målrettet arbeid over tid, sier sjef for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, til P4-nyhetene.

Karlsen sier politiet har god kunnskap og god etterretning om hvem de må sjekke hvor og når.

Mange tas etter tips
Av de 1472 positive blåseprøvene ble 707 tatt i forbindelse med trafikkontroller. 537 prøver ble tatt etter tips. 147 ble tatt etter en trafikkulykke eller et trafikkuhell mens 81 er i kategorien "annet".

- Loven gir politiet god anledning til å sjekke også helt uten mistanke om at man kjører ruset. Vi har også veldige dyktige tjenestemenn som er trent og har god kompetanse på å kontrollere de riktige førerne , forklarer Karlsen.

- Hvordan går politiet fram?

- Det er flere ting som kan avsløre en ruset fører. Det kan være kjøreadferden, opptreden når vedkommende stoppes av politiet, lukt eller andre ting som tilkjennegir at vedkommende er ruset og også adferd når politiet snakker med sjåføren.

Flest menn
De aller fleste som tas for ruspåvirket kjøring har et anstrengt forhold til rus, sier Karlsen.

- Halvparten av disse har ikke en gang førerkort. Det er også en overvekt av menn, forklarer UP-sjefen.

I tillegg til pusteprøver for alkohol tar politiet blodprøver for å kunne avdekke annen rus enn alkohol.

- Vi avslører cirka fire ganger flere rusførere nå enn for fire år siden, på grunn av nye metoder for å avdekke narkotika- eller medikamentrus, sier Karlsen.

Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Setter inn flere tiltak mot muslimhat Økt fokus på diskriminering av muslimer i skolen og registrering av hatkriminalitet hos politiet. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler