NVE varsler det kan bli flom allerede neste uke.
NVE varsler det kan bli flom allerede neste uke. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:52
Det er fortsatt mye snø i fjellene, og vi kan i løpet av våren få den verste flommen på fem år.

Det advarer Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO). 

- Det både eksperter og kjentfolk sier er at det er like mye snø som i 2018, og noen sier at det er enda mer, sier visepresident i NITO, Kjetil Lein. 

I 2018 førte flere flommer gjennom våren til store ødeleggelser. Hvis snøen i år nå smelter raskt, kan vi flommer i enda større omfang. 

Allerede fra neste uke varsler Norges vassdrag- og energidirektorat flom på gult og oransje nivå på Sør- og Østlandet.

Kommunene ruster seg

I vannkanten på Lågendelta står fylkesberedskapssjefen i Innlandet, Asbjørn Lund, og ser for seg elva bare stige og stige.

- Nå er vi litt føre var. Det at både beredskapsetater og folk er forberedt er viktig, sier Lund. 

I Innlandet har de hatt møter og gått igjennom beredskapsplaner og flomstrategier. Han oppfordrer alle til å gjøre det samme.

- Vi veit jo av erfaring at både strøm og internett i perioder kan bli borte i deler av fylket, sier Lund. 

Folk kan også måtte evakueres, og flomstengte veier føre til isolasjon. Lund forsikrer om at kommuner skal stå klare til i bistå dersom det blir ny flom, men ber også folk ha en plan for hva de selv kan gjøre. 

- Egenberedskap ikke sant, at man skal kunne klare seg i tre døgn. Selvfølgelig vil det ikke være sånn at alle i fylket blir isolert, men noen kan bli det, så det er viktig at alle har tenkt igjennom det her altså, sier Lund. 

Ber folk ta en runde på eiendommen

Hus og hjem bør også sikres så godt det lar seg gjøre. Verdier bør vekk fra kjeller, sluk må sikres, og folk må sørge for at eiendommens renner og vannveier eråpne.

Lein i NITO sier det ikke bare er de som bor i nærheten av vassdrag som kan få problemer. 

- Bor du lavere for eksempel vil vannet presse seg opp. Har du blitt rammet av flom før, er det stor sannsynlighet for å bli det igjen, sier Lein.