GOD JUL: Julekortet fra klassen var godt ment – men faren reagerte kraftig på enkelte av kommentarene.
GOD JUL: Julekortet fra klassen var godt ment – men faren reagerte kraftig på enkelte av kommentarene. Foto: Privat
En far på en skole i Midt-Norge reagerte kraftig da datteren (7) kom hjem fra skolen med et helt spesielt julekort tirsdag ettermiddag.

Klassens adventskalender er lagt opp slik at elevene får hvert sitt kort i dagene fram til jul, der medelevenes kommentarer og komplimenter er skrevet ned.

Skrev frustrert innlegg
På kortet til 7-åringen var det blant annet skrevet «du har fine øyne», «fine lepper» og «du har fin rumpe».

– Vi ble sjokkerte, og trodde egentlig ikke at det var sant, forteller faren til P4.

Tirsdag kveld la han ut et Facebook-innlegg der han hudflettet skolen.

«HVA I HELVETE ER DETTE?? Vår datter er 7 år og kommer hjem med dagens julekort fra klassen med kommentarer fra sine medelever som «Fine lepper», «Du har fine klær», «Du har fine øyne», «Du har fin rumpe». Unnskyld språket men dette hører faen meg ingen steder hjemme!

En ting er at ungene finner på å si dette til hverandre, men her er det altså voksenpersoner i klassen som skriver disse fantastiske verdiene for barna på kortet. Er det rart vi har en #metoo pågående?»

Saken fortsetter under bildet
julekort
SINT: Faren til sjuåringen postet dette innlegget på Facebook tirsdag kveld. Han fikk raskt støtte av mange. Foto: Skjermdump

– Skremmende
Faren sier han ikke er i tvil om at barnas intensjon var god, og at det også sto mange fine ting, som går på egenskaper og ferdigheter.

– Men det er altså fire utsagn som går direkte på utseende. At dette går gjennom filteret hos lærerne, er skremmende.

Onsdag morgen hadde foreldrene et møte med skolen, hvor de fikk luftet sin frustrasjon.

– De ser at dette ble helt feil, og la seg helt flate. Det er vi selvsagt glade for, sier pappaen til 7-åringen.

Skolen beklager
Rektor ved den aktuelle skolen skriver i en e-post til P4 at hensikten med julekalenderen var å gi alle elever et positivt løft ved hjelp av positive ord og komplimenter.

– Denne eleven fikk mange flotte tilbakemeldinger fra klassen, men da en av venninnene med glimt i øyet kom med kommentaren «fin rumpe», burde selvsagt læreren ha stoppet forsøket på humor og fått eleven til å trekke kommentaren tilbake. Dette har lærer dypt beklaget overfor foreldrene, og rutinene framover i kalenderaktiviteten er skjerpet inn, forteller rektoren.

– Målet er å gi alle ungene et lysglimt i førjulstida der inkludering og fellesskap står i sentrum, uavhengig av utseende, kulturbakgrunn eller religion. Og skolen ønsker selvsagt en god dialog med alle foreldre rundt dette. Det har vi fått rettet opp i denne saken gjennom et positivt møte med foreldrene. Me too-perspektivet tas selvsagt  på alvor gjennom det generelle arbeidet i skolen, på alle trinn.

LES OGSÅ: Henriks sønn ble kastet av skolebussen – nå hyller han bussjåføren

Ønsker å advare
Faren som la ut det private Facebook-innlegget ønsker ikke at verken han eller skolen skal navngis, av hensyn til samarbeidet de har med skolen. Likevel mener han saken bør omtales.

– Lærerne ser ut til å ha vært uforberedt på hva barn kan finne på å si til hverandre. Vi håper at denne saken kan vise at man må tenke gjennom endel ting på forhånd hvis man skal ha en sånn julekampanje. Som hvilke egenskaper man skal få fram og verdsette – og hvilke egenskaper som ikke er viktig for oss som mennesker.

Han synes, uavhengig av lærerens manglende inngripen, at det er trist at sjuåringer kommer opp med denne typen utsagn.

 – Det er skremmende at elever som går i andre klasse allerede har så mye fokus på utseende.


Flere saker

Utga seg for å jobbe i barnevernet - dømt for overgrep En mann i slutten av 50-årene er i Ringerike tingrett dømt til fengsel i fire og et halvt år for overgrep mot ei 11 år gammel jente. Torsdag 05.12 2019
Marie Fredriksson er død Den svenske popsangeren Marie Fredrisson er død, 61 år gammel. Tirsdag 10.12 2019
Flere kanaler