FEDMEOPERASJON FUNGERER: Tenåringer med fedme som ble operert gikk ned i vekt. Det gjorde ikke tenåringer med fedme som fikk annen hjelp, viser studie.
FEDMEOPERASJON FUNGERER: Tenåringer med fedme som ble operert gikk ned i vekt. Det gjorde ikke tenåringer med fedme som fikk annen hjelp, viser studie. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:53
Fedmeoperasjon av ungdom er effektivt, og kan brukes i større grad enn i dag, mener sekjonsoverlege ved senter for sykelig overvekt i Vestfold, Samira Lekhal.

Holder i flere år
En ny studie fra Sverige viser at fedmeoperasjon ser ut til å gi langvarig vekttap hos tenåringer.

Lekhal sier erfaringene i Vestfold også tyder på det samme.
- Ungdommene som er operert hos oss klarer generelt å holde på vekttapet i et ett- og toårsperspektiv, sier Lekhal til P4-nyhetene.

Hjertesykdom
Det har tidligere vært spørsmål om ungdom med sykelig overvekt klarer å endre levevaner, slik at vekttapet opprettholdes.

- Det kan se ut som om de ungdommene det er riktig å operere klarer å holde på vekttapet, og det er mindre risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom.

Selvmordsforsøk
Samtidig er ikke operasjon av ungdom noe det tas lett på.

- Blant ungdom, som vi også ser hos voksne, er det en relativt stor andel som har vitaminmangel. Det er også påvist at det er noe økt risiko for selvmordsforsøk, sier Lekhal.

- Man skal være svært forsiktig, og gjøre en tung utredning fysisk og psykisk før man tilbyr ungdom en overvektsoperasjon.

Nye funn
Frem til nå har det manglet langtidsstudier for unge som gjennomgår fedmekirurgi, skriver Dagens Medisin.

81 svenske ungdommer med en BMI på over 40 ble operert i en svensk studie. Fem år senere hadde tenåringene som ble operert minsket vekten med 28 prosent, mens tenåringene som ikke ble operert hadde gått opp i vekt og fått økt BMI.

Den svenske studien fant også at høyt blodtrykk og diabetes minsket i operasjonsgruppen.

En del av tenåringene var likevel nødt til å ta en ny operasjon på grunn av komplikasjoner etter vektnedgangen og mange utviklet også vitaminmangel senere i livet.

 

Flere kanaler