0:00 | 1:01
Det er ved Regionalt senter for sykelig overvekt ved St. Olavs hospital i Trondheim at forskerne de siste årene har forsket på sammenhengen mellom fedme-opererte, og det å utvikle rus-avhengighet.

Forsker Magnus Strømmen sier de nå er sikre på at de som fjerner deler av magesekken ved en slankeoperasjon kan utvikle alkoholproblemer.

- Operasjonen gjør alkohol mye mer potent, du får en mye kraftigere og lengre rus av den alkoholen du kanskje var vant til å drikke før. Ved å fjerne en del av magesekken, fjernes den delen som var kroppens forsvar mot alkohol før operasjonen, forklarer Strømmen.

Fedmeopererte er sårbare

I tillegg til den fysiske forskjellen som en fedmeoperasjon fører til, er også det psykiske aspektet noe som kan være årsaken til at de fedmeopererte utvikler et alkoholmisbruk.

Ifølge Strømmen er det mange forventninger som kanskje ikke innfris, og noen går til og med opp igjen i vekt etter en operasjon. Da er det lett å ty til alkohol, sier han;

- De er veldig sårbare. De har stått i et massivt problem i mange år i forhold til fedme. De har store forventninger i forhold til vekttap og hvordan livet blir etter operasjonen. Mange ganger innfris ikke disse forventningene, forteller Strømmen.

LES OGSÅ: - Leger må tørre si fra om overvekt

En selvtillitsknekk
Linn Cecilie Gjertsen tok en fedmeoperasjon da hun var 18 år gammel for litt over fem år siden. Hun veide 127 kilo og klarte ikke gå mer ned i vekt på egen hånd og fikk til slutt  innvilget en gastrisk bypassoperasjon. Rett etter operasjonen gikk det bra, men så stod vekta stille og selvtilliten fikk seg en knekk og hun begynte å drikke alkohol for å føle seg bedre.

- Til tider drakk jeg nokså mye, jeg drakk hver dag og ble litt sur om ikke kjæresten min hadde øl i kjøleskapet når jeg kom hjem fra jobb. Når jeg ble full klarte jeg å se på meg selv på en annen måte. Da klarte jeg å glede meg over de kiloene som hadde forsvunnet, sier Linn Cecilie Gjertsen.

Hadde ikke slankeoperert meg i dag

Gjertsen forteller til P4 Nyhetene  at det har vært psykisk tungt i etterkant av operasjonen, og hun ber de som eventuelt vurdere å ta en fedmeoperasjon om å tenke seg nøye om. Selv sier hun at hun var mer sosial og glad før operasjonen.

- Det har vært tøft og er det fremdeles. Når jeg har en dårlig dag skulle jeg ønske at det var øl eller vin i kjøleskapet. Jeg hadde ikke gjennomført operasjonen dersom jeg skulle bestemt meg for det i dag, sier Gjertsen.


Flere kanaler