
0:00 | 0:45
Færre kvinner i fertil alder bruker p-piller i Norge.
I fjor ble det solgt nesten 10 millioner færre døgndoser med p-piller og annen hormonell prevensjon enn i 2019, viser tall P4-nyhetene har fått fra Apotekforeningen.
Fagdirektør Hanne Andresen liker ikke utviklingen:
I fjor ble det solgt nesten 10 millioner færre døgndoser med p-piller og annen hormonell prevensjon enn i 2019, viser tall P4-nyhetene har fått fra Apotekforeningen.
Fagdirektør Hanne Andresen liker ikke utviklingen:
- I 2019 brukte rundt 356.000 kvinner p-piller, men i fjor var antallet redusert med nesten 10 prosent. Og det er noe som bekymrer. Vi vet dette er legemidler som er trygge å bruke, sier Andresen.
- Lett å tro på negative erfaringer
Sex og Samfunn frykter utviklingen skyldes at kvinner har blitt redde for å bruke hormonell prevensjon. Lege Siri Kløkstad tror mange blir påvirket av negativ oppmerksomhet i media og sosiale medier.- De som kommer til oss i Sex og Samfunn og ikke ønsker hormonell prevensjon oppgir ofte at de har lest og hørt om folk som har veldig negative erfaringer med dette, sier Kløkstad.
Hun tror det er lettere å tro på personhistorier, enn på forskning som er gjort.
- Når vi får servert personlige historier av influensere, gjennom media, eller snakker med en venninne, blir vi lett påvirket, sier Kløkstad.
Hun sier det er veldig få som har negative erfaringer med hormonell prevensjon som p-piller og spiral, men at de ofte snakker høyst.
Slår fast at det er trygt
Selv om prevensjon som inneholder østrogener kan gi blodpropp, er det få som får det, opplyser Kløkstad. Hun sier det også kan være andre bivirkninger, som er uheldige, men ikke nødvendigvis farlige. Og hun slår fast at p-piller er trygge å bruke.
Kløkstad mener det er bekymringsfullt om folk kutter ut p-pillene fordi de er engstelige. Og hun er spent på hvordan aborttallene for 2022 blir.
De fleste som kutter ut hormonell prevensjon oppgir at de bytter det ut med apper der man sporer syklusen gjennom å registrere blødningsdager og temperatur.
Kløkstad skulle ønske de fleste i stedet hadde erstatte det med kondomer.
- For da hadde vi løst noen andre problemer i tillegg, sier hun.