Færre får påvist livmorhalskreft
Færre får påvist livmorhalskreft Foto: Shutterstock
0:00 | 0:51
Færre norske kvinner får påvist livmorhalskreft.

I 2022 fikk 302 kvinner påvist kreftformen, viser tall P4-nyhetene har hentet fra Kreftregisteret. 

- Må se dette over tid
Det er en nedgang på 18 prosent fra året før. I årene fra 2018 til 2021 har antallet påviste tilfeller av livmorhalskreft årlig vært høyere enn 362. I 2019 ble det registrert hele 392 tilfeller.

- Slike tall er fantastiske, men det er viktig og se over tid for å slå fast at denne nedgangen vil fortsette, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross. 

Årsaken til kreft i livmorhals er i over 99 prosent av tilfellene langvarig infeksjon med HPV. Median alder for å få livmorhalskreft er 47 år.

Ber folk sjekke seg
Hvert år dør mellom 70 og 90 kvinner av livmorhalskreft i Norge. For å oppdage kreft på et tidlig stadium eller forstadier til livmorhalskreft anbefales alle voksne kvinner om å ta en celleprøve fra underlivet.

Tall Kreftregisteret kom med i 2021 viste at 400.000 norske kvinner droppet å ta en slik prøve. Tallene viste også at 200.000 kvinner ikke hadde tatt en slik prøve de siste ti årene.

- Det er viktig at kvinner tar livmorhalsprøve, det vet vi virker, sier Stenstadvold Ross. 

Kan gjøre mer 

For på tross av nedgangen sier Ross at Norge kan gjøre betydelig mer for å utrydde livmorhalskreft. Testing er sentralt for å fortsette nedgangen i antall tilfeller, sier hun:

- Sverige er mer offensive enn oss. Der tilbys hjemmetester for HPV i kombinasjon med å tilby flere voksne damer vaksine. Norge bør ta etter Sverige, teste mer og tilby flere vaksine, i følge Stenstadvold Ross.