OOOPS: I snitt har 168 personer blitt tatt av fotobokser hver dag i 2021. Illustrasjonsfoto.
OOOPS: I snitt har 168 personer blitt tatt av fotobokser hver dag i 2021. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
I fjor ble det skrevet ut 65.000 forelegg for råkjøring forbi fotobokser. Det var 5000 færre enn året før, og det ligger an til en tilsvarende nedgang i år. 

Til og med august har det blinket i boksene rundt 41.000 ganger

Millioner i bøter
- Det viser seg generelt at folk er flinkere til å holde fartsgrensa nå. Det er flere og flere som holder seg til lovlig grense, sier Vivi-Ann Haukås ved politiets ATK-sentral til P4-nyhetene.

- Det er vi glade for. Det å få ned hastigheten reduserer konsekvensen ved ulykker, og vi får ned drepte og hardt skadde.

Til nå i år har det blitt betalt inn 127 millioner kroner i fotoboks-bøter. I tillegg kommer 12,5 millioner i bøter på strekningsmålingene.

UP: - Mye pen kjøring
Også i de ordinære fartskontrollene langs veiene er det færre som har blitt tatt for å kjøre for fort i år.

- Stort sett har det vært mye pen kjøring, sa sjef for Utrykningspolitiet, Steven Hasseldal, til P4-nyhetene etter sommeren. Det ble totalt skrevet ut 4.800 færre bøter i de tre sommermånedene enn i samme periode i 2020.

UP melder også om en nedgang i antall førerkortbeslag. Det samme kan Haukås ved ATK-sentralen melde om. 

Oftere i drift
1.500 har blitt anmeldt etter å ha blitt avslørt av fotobokser i årets åtte første måneder, og 315 har mistet lappen. Begge deler en nedgang fra 2020.

Og det er ikke fordi boksene ikke virker.

- Boksene er faktisk mer og mer i bruk, nettopp fordi flere holder fartsgrensen.

- Både politi og vegvesen har da kapasitet til at boksene kan stå på lenger. For alle fartsovertredelser skal jo behandles, sier Haukås.
Flere kanaler