FÆRRE HAR HATT SAMLEIE: Færre unge enn tidligere år har hatt samleie, viser rapporten Ung i Oslo.
FÆRRE HAR HATT SAMLEIE: Færre unge enn tidligere år har hatt samleie, viser rapporten Ung i Oslo. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:45
Færre unge enn før har sex og de venter mye lenger før de debuterer.

Det viser rapporten Ung i Oslo fra Velferdsforskningsinstituttet NOVA.

Tror debutalder øker
NOVA har stilt det samme spørsmålet i fire undersøkelser siden 1996, og aldri før har så få sagt at de har hatt samleie.

Mens 47 prosent av 16 og 17 år gamle gutter i Oslo i 1996 hadde hatt samleie, er andelen nå 37 prosent, viser rapporten. For jenter på samme alder har andelen som sier de har hatt samleie falt fra 37 prosent i 1996 til 27 prosent i 2018.

– Vi ser at andelen går ned og det kan tyde på at debutalderen øker, sier forskningsleder Anders Bakken. 

Forskjeller mellom vest og øst
Det er flere unge på vestkanten enn i Oslo øst som sier de har hatt samleie.

I bydel Frogner sier 56 prosent av både jenter og gutter på videregående at de har hatt samleie. I bydel Alna sier 24 prosent av jentene og 36 prosent av guttene det samme.

– Burde ha spurt om andre former for sex
– Det er bra dersom debutalderen øker, for da er man kanskje mer moden og reflektert og tar bedre valg for å beskytte seg mot infeksjoner og graviditet, sier assisterende daglig leder ved Sex og samfunn, Tore Holte Follestad.

Men han mener det er en svakhet i rapporten at forskerne ikke har spurt ungdom om de har hatt andre former for sex enn samleie, som for eksempel munnsex.

– Det er gjerne slik at unge er opptatt av at samleie er det samme som penis i skjede, og har du ikke hatt penis i skjede så har du ikke hatt sex. Så vi vet faktisk ikke når ungdom har gjort andre ting med hverandre, sier Follestad.

I rapporten får ungdommene spørsmål om de har befølt andre, klint eller blitt kåte på en annen person, men ikke om konkrete seksuelle handlinger.

– Jeg vil absolutt oppfordre forskerne til å spørre om mer, for uten kunnskap så er det vanskelig både å komme med gode forklaringer og gode tiltak, sier Follestad.