FÆRRE HJEMMEFØDSLER: Færre ønsker å føde hjemme.
FÆRRE HJEMMEFØDSLER: Færre ønsker å føde hjemme. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:52
Færre kvinner vil føde hjemme.

I fjor var det 102 planlagte hjemmefødsler i Norge, 40 prosent færre hjemmefødsler enn i toppårene 2015 og 2016 da det var 169, viser tall P4-nyhetene har hentet fra Medisinsk Fødselsregister.

- Alle bør få tilbud om å føde hjemme
- Det er få jordmødre som driver med hjemmefødsler og derfor er tilbudet til de som ønsker å føde hjemme lavt, sier leder i Jordmorforeningen, Kari Aarø.

Foreningen ønsker at alle friske gravide skal få tilbud om å føde hjemme gjennom den offentlige helsetjenesten, som i Danmark. Der doblet antallet planlagte hjemmefødsler seg fra 2012 til 2016 og rundt tre prosent av alle fødende kvinner i Danmark velger å føde hjemme.

- Der er det et reelt tilbud til kvinnene, der det offentlige sender en jordmor hjem til dem, sier Aarø.

Ba om pilot
I 2016 tok Jordmorforeningen kontakt med Helse - og omsorgsdepartementet om en slik ordning i Norge.

- De var positive til dette og sendte året etter ut et brev til helseforetakene der de ønsket at noen skulle starte en pilot der jordmødre dro ut til de som ønsket hjemmefødsel.

Men det har ikke skjedd. Aarø mener det står på penger.

- Det er ikke tilført noen midler til å prøve ut en pilot og da blir det vanskelig for helseforetakene, sier Aarø.

- Hvorfor mener dere det er viktig med et slikt tilbud?

- Det er viktig at et slikt tilbud er trygt og at det ikke kvinner føder alene uten jordmor fordi det ikke finnes et slikt tilbud. Men det må jo være en etterspørsel og vi tror flere vil ønske en hjemmefødsel dersom de får et reelt tilbud om det.

Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler