FHI advarer norske turister på ferie i europa i sommer.
FHI advarer norske turister på ferie i europa i sommer. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:38
Norske turister som skal på sydenferie i sommer, bør ta på seg spray og klær. 

Nå advarer Verdens Helseorganisasjon etter at myggen har fått tilholdssted både i Spania og Frankrike. Myggen som kan gi høy feber og oppkast, fantes kun opprinnelig i sørøst-Asia.

- Generelt så har det blitt mer Denguefeber, sier Elisabeth Astrup, lege ved avdeling for smitte og beredskap, FHI til P4-nyhetene. 

Hver fjerde blir syke 
 Klimaendringer og økt reising er årsaken til at viruset har spredd seg. En av fire som blir stukket kan bli ganske syke. Både tyske og spanske myndigheter har nå gått ut og advart mot myggen, etter at det er oppdaget flere tilfeller hos turister på ferie i Spania og Frankrike. 

- Man kan få vondt i hodet, vondt i kroppen og vondt bak øynene. Man kan også vondt i leddene, i musklene og få utslett, legger Astrup til. 

FHI anbefaler folk å bruke myggspray og ta på seg klær. - Man kan bruke myggmidler, også er selvfølgelig klær veldig effektivt, fordi mygg stikker ikke så lett gjennom det. Men det er klart, er det varmt, så er man ikke fristet til å dekke seg sånn helt til, sier Astrup. 

Opplys om reise
Blir man veldig dårlig bør man opplyse om at man har vært på reise.
Folk bør tenke: - Nå er jeg faktisk så syk at nå trenger jeg helsehjelp, uavhengig av hva slags grunn det skulle være til at du er dårlig. Og da bør et av spørsmålene være fra legen om man har vært ute og reist, avslutter Astrup .